General Motors съобщи в четвъртък, че в началото на януари ще съкращава 1300 работници от два автомобилни завода в Мичиган.

Най-големият автомобилен производител в САЩ съобщи, че 945 работници ще бъдат уволнени от завода за сглобяване Orion, който приключва производството на Chevrolet Bolt EV и се преобразува за производство на електрически камиони, което ще започне в края на 2025 година. Окончателното спиране на производство на Bolt в Orion е насрочено за следващата седмица, казаха от GM, информира Reuters.

Други 350 от общо 1400 работници в завода в Лансинг Гранд Ривър ще бъдат съкратени поради края на производството на Chevrolet Camaro, но фабриката ще продължи да произвежда Cadillac CT4 и Cadillac CT5. От GM казаха, че на засегнатите почасови служители ще бъдат предложени позиции в други фабрики.

GM обяви през октомври, че забавя производството на електрически пикапи в завода в Орион с една година, така че съкращаването засяга всички производствени работници в завода. Автомобилният производител от Детройт трябваше да започне производството на електрическите Chevrolet Silverado и GMC Sierra в края на 2024 г. в завода в предградията на Детройт.

Ако не можеш да го победиш, купи го: GM "грабна" ключов доставчик на Tesla

Ако не можеш да го победиш, купи го: GM "грабна" ключов доставчик на Tesla

Сделка, позволяваща на GM да направи колите си по-евтини и по-ефективни

Автомобилния производител смята "да направи инженерни и други промени, които ще направят камионите по-ефективни и по-евтини за производство, и следователно по-рентабилни."

GM, която обеща да спре да продава превозни средства, задвижвани с газ до 2035 г., през октомври заяви, че изоставя целта си да изгради 400 000 EV от 2022 г. до средата на 2024 година.

Tesla се присъединява към GM и Ford да забавят производството на електромобили: Причината

Tesla се присъединява към GM и Ford да забавят производството на електромобили: Причината

"Хората се колебаят да си купят нова кола, ако има несигурност в икономиката", каза Мъск

Конкурентът на GM Ford каза през октомври, че временно съкращава една смяна в своя завод, който произвежда F- 150 Lightning EV.

Ford съобщи на доставчиците тази седмица, че планира да произвежда около 1600 електрически камиона F-150 Lightning EV на седмица, започвайки от януари 2024 г., приблизително половината от 3200, които бе планирал преди.