По-голямата част от представителите на бизнеса в България твърдят, че вече са подготвени за приемането на еврото у нас. Въпреки все още неизвестната дата и година, в които ще влезем в еврозоната, компаниите вече се подготвят.

Това заяви изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия (СМТ) Николай Вълканов по време на среща в София между представители на бизнеса и медиите.

Снимка 585854

Източник: iStock by Getty Images

Търговските вериги са сред най-подготвените

"Компаниите членове на СМТ са много напреднали в своята подготовка. За разлика от други части на българската икономика търговските вериги запазват своята добра форма", заяви Вълканов.

Той допълни, че несигурността около графика за въвеждане на еврото в България обаче генерира разходи за компаниите, които харчат, за да бъдат в готовност за промяната.

Търговските компании у нас с критика към държавата: колко от фирмите са в риск

Търговските компании у нас с критика към държавата: колко от фирмите са в риск

Какви са предизвикателствата за бизнеса?

Милена Драгийска - главен изпълнителен директор на "Лидл България", коментира, че за веригите е нужно време, за да се справят с всички изисквания, които промяната ще донесе. Въпреки това и въпреки липсата на адекватна помощ от страна на държавата, те се справят.

"Нашите административни, финансови и IT отдели са в изключително напрегнато състояние, защото ние трябва да хвърлим огромен ресурс", заяви Драгийска.

Търговските вериги са стартирали подготовка за еврото още през 2023 година.

"На базата на нашия опит в други страни, разбира се, имаме първоначална подготовка", коментира от своя страна и финансовият директор на Kaufland българия Иван Георгиев.

Ще поскъпнат ли цените след въвеждането на еврото

Въпреки слуховете за спекулация и закръгляне на цени след влизането ни в еврозоната, представителите на големите тъговски вериги са категорични, че поне в техните магазини това е напълно невъзможно да се случи.

Основната причина за това е, че цените се обръщат чрез механичен алгоритъм и преетикетиране.

"Има ясно разписани правила за превалутирането и от тях няма да се мръдне и милиметър", заяви Николай Вълканов.

Статистиката за държавите, които са влезли в еврозоната през последните години показва, че инфлационната динамика не се различава генерално от динамиката в световната икономика.

След 1 година в еврозоната - каква е средната заплата в Хърватия и кои са най-добре платените професии

След 1 година в еврозоната - каква е средната заплата в Хърватия и кои са най-добре платените професии

Най-високите заплати продължават да са в столицата Загреб