Група от големи инвеститори, ръководейки общо $3,5 трилиона активи под управление, призоваха големите фармацевтичните компании да обвържат заплащането на своите ръководители с равномерното предоставяне на ваксини срещу COVID-19 по целия свят, предава Reuters.

Докато по-голямата част от гражданите на богатите нации вече са ваксинирани и много от тях дори получават бустерни дози, в африканския континент процентът на ваксинация средно е едва около 10%.

Всяка секунда Pfizer, BiоNTech и Moderna печелят по $1000

Всяка секунда Pfizer, BiоNTech и Moderna печелят по $1000

Това става ясно от анализ въз основа на изчисления върху отчетите на компаниите

Световната здравна организация (СЗО) си постави за цел 70% ваксинирано население във всяка страна по света до юли 2022-а година, за да се сложи окончателно край на "острата фаза на пандемията".Това обаче изглежда почти невъзможно. Поне към момента.

65 световни инвеститори, които управляват активи, пенсионни фондове и застрахователни компании подписаха общо писмо, което беше изпратено до бордовете на директорите на фармацевтичните компании Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna и AstraZeneca. Те настояват корпорациите да приемат т. нар. пътна карта на СЗО за постигане на справедлив достъп до ваксини и да го обвържат със заплащането на техните ръководства.

И това трябва да стане "по смислен, материален, измерим и прозрачен начин".

Moderna създаде пети милиардер само за няколко месеца

Как производителят на ваксини Moderna успя да "създаде" петима милиардери за няколко месеца?

След като през последния месец акциите на компанията са поскъпнали с 29%

Глобалните доставки на ваксини по света бяха забавени поради проблеми с производството, натрупване на ваксини от страна на правителствата на богатите държави, ограничения за износ и прекалена бюрокрация.

Групата на инвеститорите смята, че ключовите моменти, които могат да доведат до промяна включват по-добро участие в международни програми за ваксини и лицензиране и споделяне на технологии, така че страните да могат да произвеждат ваксини на местно ниво.

"Трябва да има бизнес логика в това производителите на ваксини да се стремят да ваксинират целия свят", заяви Франк Уейгманс от Achmea Investment Management - един от поддръжниците на инициативата. Той управлява $225 милиарда активи.

Сред останалите инвеститори са Nomura, Investec, Boston Common Asset Management, Candriam, GAM, Aegon и PGGM.

Шефът на СЗО разкритикува производителите на ваксини срещу Covid-19, че са печелбари

Шефът на СЗО разкритикува производителите на ваксини срещу Covid-19, че са печелбари

Гебрейесус призова компаниите да спрат новите продажби за държавите с ваксинирани 40% от населението и нагоре

Pfizer, Johnson & Johnson и Moderna все още не са коментирали искането.

Наскоро обаче техните ръководства заявиха, че се ангажират да предоставят дози от ваксините срещу коронавирус на по-бедните нации на сравнително ниски цени.

Говорител на AstraZeneca коментира, че компанията произвежда своята ваксина срещу COVID-19 без печалба и е разпределила по-голямата част от доставките си в страни с нисък и среден доход.

Питър Сингър, специален съветник на генералния секретар на СЗО, заяви, че инвеститорската инициатива е "изключително добре дошла".

Сегашното неравномерно разпределение на ваксините представлява "не само пълен морален провал за света, но и много значителен икономически провал и значително препятствие върху световната икономика".