Ако преди повече от десет години мандрите преработваха над 1 милиона тона българско мляко годишно, данните за 2022 г. убедително показват как и този бизнес постепенно загива, въпреки окрупняването на животновъдните ферми, пише sinor.bg.

Само преди дни Министерството на земеделието и храните представи актуалните данни за производството на българска млечна суровина и за вноса от Европа през 2022 г. и за полугодието на 2023 г., основавайки се на актуалната статистика от НСИ.

Държавната "Ел Би Булгарикум" търси българско мляко за производството си

Държавната "Ел Би Булгарикум" търси българско мляко за производството си

Обявена е открита процедура за избор на доставчици на сурово краве мляко

Според тези данни през миналата година в млекопреработвателните предприятия са преработени 690 449 хил. литра мляко, от които 667 141 хил. литра е българското и малко над 23 хил. литра - вносното.

Тази година обаче се отчита огромен ръст при вноса, като данните са предварителни и дават представа за количествата суровина, влезли в страната за периода януари - юли 2023 г. Общият внос не само на сурово мляко, но и на млечни продукти в България се е покачило с 25,6 хил. тона, или 27,5% на годишна база и това се дължи главно на повишените доставки на неконцентрирани мляко и сметана с 21,3 хил. тона, четем в доклада.

Гръцкият собственик на "Верея" и Olympus с оборот от близо 500 млн. евро за 2022-а: Какви са плановете му за България?

Гръцкият собственик на "Верея" и Olympus с оборот от близо 500 млн. евро за 2022-а: Какви са плановете му за България?

Hellenic Dairies очаква над 43% ръст на EBITDA

Експертите са сравнили количествата внесени неконцентрирани млека и сметана за седемте месеца на 2022 г. със същия период през 2023 г. Резултатите са направо стряскащи - ръстът е с 54,4%, или цели 60,4 хил. тона, при 9,5% по-ниска средна вносна цена. И това според специалистите е свързано основно с по-големите доставки на продукти, предназначени за влагане в производството на млекопреработвателните предприятия и други предприятия от хранително-вкусовата промишленост, които са благоприятствани от високото предлагане и понижаващите се цени на млякото на европейския пазар през настоящата година. В същото време мандрите отказваха да изкупуват българско мляко, което нанесе огромни поражения върху сектора.

След изследване: Само едно от 5-те най-скъпи овчи сирена у нас е изцяло от овче мляко

След изследване: Само едно от 5-те най-скъпи овчи сирена у нас е изцяло от овче мляко

Нашето сирене е на 19-то място сред най-хубавите сирена в света, кое е на първо

В рамките на седемте месеца на 2023 г. в страната са внесени 39,1 хил. тона неконцентрирани мляко и сметана с масленост до 6%, които не са в директни опаковки за крайно потребление (с 15,9 хил. тона повече на годишна база). Количествата са доставени предимно от Унгария, Румъния, Полша и Нидерландия.

Колкото до общия внос на суровина и на млечни продукти, внесени към края на юли тази година, то се наблюдава увеличение на вноса както от държави членки на ЕС - с 27,8%, така и от трети страни - с 22,7%.

Основни доставчици за страната на мляко и млечни продукти от ЕС за периода са Румъния (26,1 хил. тона), Унгария (21,7 хил. тона), Полша (17,3 хил. тона), Германия (16,2 хил. тона) и Нидерландия (8,7 хил. тона), а от страните извън Съюза - Сърбия (4,6 хил. тона) и Украйна (1,4 хил. тона).

Полската "Млековита" ще произвежда българско кисело мляко

Най-голямата частна компания за храни в Полша ще произвежда българско кисело мляко

Компанията е пред подписване на договор с България

Анализът дава разбивка на вноса и през 2022 г., когато влезлите количества неконцентрирани млека и сметана са били само със 7,5% повече в сравнение с предходната 2021 г. година. Това формира около 41% от целия импорт на млечни продукти. Тогава е отчетен и по-голям внос на сирена - с 4,9%, докато при останалите млечни продукти се наблюдава намаление на доставките в границите от 1,5% до 13,7% спрямо 2021 г., най-значително при концентрираните мляко и сметана.

Предварителните данни за периода януари - август 2023 г. при преработката суровина от мандрите показват увеличение на общо преработеното мляко с 6,3% спрямо същия период на 2022 г., до 499 978 хил. литра. Преработката на краве мляко нараства с 6,4%, до 467 148 хил. литра, в т. ч. 443 475 хил. литра изкупено от български производители (+3%). Това се отразява в повишение на общото производство на сирена от краве мляко, в което се влага най-голямо количество млечна суровина, с 4,1% на годишна база.

В рамките на периода производството на останалите основни млечни продукти се свива с между 1,2% и 14%, най-чувствително при сметаната и маслото. Но пък при производството на имитиращи продукти спадът продължава, като за осемте месеца на 2023 г. той е с 4,7% под отчетеното по същото време на 2022 г.