Полша е поредната държава, която ще заплаща лицензионни такси на България за правото да произвежда българско кисело мляко. Това стана ясно по време на среща между изпълнителния директор на "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев и председателя на Управителния съвет на "Млековита" Дариуш Сапински, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.

"Млековита" е най-голямата полска млекопреработвателна компания, както и най-голямата частна компания в хранително-вкусовата промишленост на страната въобще.

"От 50 години милиони японци започват деня си с българско кисело мляко, а от тази година подобно партньорство стартирахме и с Монголия", коментира Владимир Русев.

Японската "Мейджи" ще инвестира в държавната компания за кисело мляко "Ел Би Булгарикум"

Японската "Мейджи" ще инвестира в държавната компания за кисело мляко "Ел Би Булгарикум"

За японците киселото мляко е символ на България

Той подчертава, че през последните месеци рязко се увеличава и пазарният дял на държавната млекопреработвателна компания у нас като продуктите им вече се предлагат в над 100 магазина.

"В миналото десетки държави са работили с България, за да използват уникалната ни бактерия. Мотивирани сме днес да върнем тези традиции и се радваме, че Полша е на път да се превърне в поредния ни стратегически партньор", допълва изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум".

Компанията "Млековита" има интерес за подписване на лицензионно споразумение, по силата на което да произвеждат кисело мляко в собствените си заводи, ползвайки българските бактерии "lactobacillus bulgaricus" и "streptococcus thermophilus".

Снимка 600129

Източник: iStock

Експерти от научноизследователските звена на двете компании обсъдиха качествените характеристики на закваските и крайния продукт, както и някои технологични детайли на производствения процес.

Предстои финализиране на детайлите по бъдещо споразумение, като полската страна ще бъде поканена до месец да посети България за неговото официално подписване.

"Млековита" е на първо място сред млечните групи в Централна и Източна с около €1,5 милиарда годишен оборот. Дружеството преработва 8 милиона литра мляко всеки ден, доставяно от 15 000 животновъди в 22 собствени завода, в които работят 5 000 служители.

Компанията разполага с 34 логистични центъра, като единият от тях представлява най-големият в Полша. До този момент са изградени 147 фирмени магазина, а 35% от произведените продукти се изнасят за общо 167 държави от Европа, Азия, Африка, Австралия и Северна и Южна Америка.

Припомняме, че в началото на годината стана ясно, че японската компания "Мейджи" планира се създаването на японско-български център за научно-развойна дейност, който ще разработва нови млечни и други продукти, съдържащи бактерията Лактобацилус булгарикус.

В производствените помещения на българската държавна компания и в нейните лаборатории се съхраняват над 1000 щама бактерии и повече от 100 закваски за оригиналното българско мляко.

Японската "Мейджи" ще произвежда млечни продукти заедно с държавната "Ел Би Булгарикум"

Японската "Мейджи" ще произвежда млечни продукти заедно с държавната "Ел Би Булгарикум"

Компанията планира създаването на японско-български развоен център