Nissan Motor Co. обмисля възможното развитие през двата си завода в Европа. Производителят се изправя пред намаляващи продажби в региона и през март вече заяви, че ще спре да продава луксозната си марка в Западна Европа, пише Bloomberg.

Сега компанията преценява интереса от потенциални купувачи за заводите си във Великобритания и Испания, казват източници на агенцията и посочват, че сред тях са китайски производители.

Напускане на Стария континент показва обхвата на мерките, които компанията обмисля, за да намали разходите и да спре драматичния спад на печалбата, след като напусналият вече председател Карлос Гон бе арестуват миналата година. Печалбата на Nissan пада до почти нула през първото полугодие.

През юли компанията заяви, че ще съкрати и 12 500 служители по света, като се концентрира в усилията си върху домашния си пазар, както и върху Китай и САЩ. Пазарният дял на Nissan в Европа падна до едва 2,5 процента от началото на годината до края на септември.

Както и другите производители, Nissan е под натиск от европейските регулатори да пусне автомобили, които не изпускат вредни емисии. Заради това компанията обмисля внос на автомобили с двигатели с вътрешно горене от Япония, след като и търговските бариери между двете икономики паднаха. Възможно е на Стария континент да остане само производството на електромобили, което обаче ще направи съществуващите големи заводи в Европа ненужни.

Nissan планира да намали и броя на моделите, които губят пари, включително тези от бранда Datsun. Reuters твърди, че цялата марка ще бъде оставена в миналото.Компанията вече обяви намаление на дейността в Европа, включително план за намаляване на броя на работните места в Барселона с 600. Заводът работи под капацитета си от около 200 000 автомобила годишно. През февруари компанията се отказа и да произвежда новия X-Trail в Съндърланд на Острова заради Brexit и последващите мита.

Honda, Nissan и FCA губят най-много продажби в Европа от началото на годината

Honda, Nissan и FCA губят най-много продажби в Европа от началото на годината

Регистрациите в България растат с 1,3 процента за първите шест месеца на годината - въпреки срива през юли