Британската технологична компания Ocado Technology отвори свой софтуерен център в София. Дружеството разработва софтуер и системи в пет от най-иновативните технологични сфери: AI, Robotics, Internet of Things, Big Data, Cloud. Това е четвъртият офис на компания извън Острова - тя притежава и два в Полша и един в Испания.

Софтуерът на Ocado осигурява цялостните платформи за онлайн търговия на водещите супермаркети Ocado и Morrisons. Ocado Technology също така е създател на Ocado Smart Platform (OSP), уникално цялостно решение за електронна търговия, предназначено да помогне на супермаркетите да приемат и изпълняват ефективно онлайн поръчки.

Новият софтуерен център на Ocado Technology обхваща 1800 квадратни метра в модерна сграда, в близост до Mall Paradise, с отлични транспортни връзки с метрото, с околовръстен път, автобуси и трамваи. В него работят вече над 60 софтуерни инженери, които разработват проекти в областта на роботиката, машинното обучение, AI & симулации, data science - метод за извличане на данни и анализирането им, складовия контрол, изпълнението на онлайн поръчки и др. Броят на специалистите се очаква да се утрои през следващите години.

Офисът бе открит от британския посланик в България Ема Хопкинс. Компанията е подписала 5-годишен договор за наем за два от етажите на новата сграда на "Хенрик Ибсен" 13.Ocado Technology първоначално откри център за разработка през 2016 г. заедно с Questers, а по-късно взе решение да открие самостоятелен офис.