Приходите от нощувки на българските хотели за първи път надхвърлят 2 милиарда лева. Това става ясно от данните на НСИ за изминалата 2023 година, която се оказва рекордна за българския туризъм като цяло. Само празничният декември е генерирал 20% ръст в приходите на хотелиерите у нас, предимно в зимните ни курорти.

За цялата изминала година собствениците на места за настаняване в България са спечелили общо 2 милиарда лева, което е ръст от 25% в сравнение с година по-рано. В сравнение с предпандемичната 2019 година се вижда увеличение с над 33 на сто.

Статистиката на НСИ за миналия декември показва, че общата заетост на леглата е 24,9%, като се увеличава с 0,3 процентни пункта в сравнение с декември 2022 година. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 33,9%, следват тези с 3 звезди - 24,4%, и с 1 и 2 звезди - 14,8%.

Най-евтино в Сърбия, най-скъпо на Мавриций: Колко ще ни струва зимната почивка през сезон 2023/2024?

Най-евтино в Сърбия, най-скъпо на Мавриций: Колко ще ни струва зимната почивка през сезон 2023/2024?

Димитрина Горанова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, пред Money.bg

Рекордни приходи, но и по-високи цени

Това рекордно увеличение на приходите до голяма степен се дължи на по-високите цени на услугите у нас, а не толкова на толкова голям брой посещение на туристи.

През цялата 2023 година туристите - български и чужди, които са избрали за почивка България, са достигнали 8,6 милиона. Това е ръст с 13,5% в сравнение с 2022 година и с 5,5% спрямо предпандемичната 2019 година, заявиха за Money.bg от Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

"Краткосрочните настанявания в хотели и къщи за гости миналата година са поскъпнали с около 7,8%. За сравнение, през 2022 година поскъпването беше с 8,4%. Ако добавим обаче допълнителните услуги, като например изхранването в ресторантите на хотели, където средното поскъпване през миналата година е около 15%, поскъпването е по-голямо", коментират от БАТА.

Според очакванията на туроператорите тази година отново ще има поскъпване, но то няма да е голямо. По-скоро цените ще останат на нивата от миналата година или малко по-високи.

Снимка 646413

Източник: БГНЕС

Има ли ръст на цените?

Очакванията на по-голямата част от мениджърите - около 60%, за тази година са, ако има повишение на цените на хотелските услуги, то да бъде в рамките на до 10%. Две трети от тях очакват да реализират през настоящата година до 20% ръст на приходите, става ясно от проучване, проведено от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE).

През 2023 година около половината от хотелиерите вече са повишили цените на нощувките с до 10%. При една трета от тях повишението е било между 10 и 20%. При 10% от хотелите цените са се запазили без промяна.

Български спрямо чуждестранни туристи

Броят на туристите, които са нощували в български хотели през декември 2023 година се увеличава с 4,3% в сравнение със същия месец на 2022 година. Цялостно за миналата година броят им също расте. 

  • Общ брой на туристите - 493 000 души
  • Български граждани - 375 000 души
  • Чуждестранни граждани - 117 000 души
  • Ръст на българските туристи - 7,5%
  • Намаление при чуждите туристи - 4,6%

През декември в България са функционирали 2229 обекта с 10 или повече легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване със 132 000 легла в тях. В сравнение със същия месец на предходната година местата за настаняване се увеличават с 0,2%, а броят на леглата в тях - с 3%.

Недостиг на персонал и заплати

Относно проблема с недостига на персонал хотелиерите са разделени на три почти напълно еднакви групи - първата смята, че заплатите трябва да продължат да бъдат повишавани, така че да станат конкурентни на други сектори.

Втората група е на мнение, че трябва по-сериозно да се работи със студенти и ученици от горните класове. Третата вижда решение във вноса на кадри от чужбина.

Най-търсените ски курорти и оферти

Банско и Боровец за поредна година остават най-предпочитаните зимни курорти у нас, както за българските, така и за чуждестранните туристи. След тях се нарежда Пампорово. 

Боровец отново е и един от най-изгодните ски курорти в Европа за възрастни скиори. Престоят тук излиза средно по 1200 лева за седмица на човек. Пиринският курорт Банско пък предлага най-добрата цена за четиричленно семейство в Европа - средно 3600 лева. 

Общата цена на ски почивката е изчислена на базата на цената на шестдневна ски карта и наем на ски/обувки за един човек плюс ски училище (пет-шест половин дни), набор от напитки и обяд на пистите.

Как липсата на достатъчно сняг може да замени ски туристите у нас с други

Как липсата на достатъчно сняг може да замени ски туристите у нас с други

Гост на Money.bg е заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева