Производството на пчелен мед в Европейския съюз през тази година е намаляло средно с 40% заради лошото време, включително проливните дъждове и наводнения в Централна и Източна Европа в съчетание със силната суша през юли. Това показват данните на европейското обединение на фермерски организации Copa-Cogeca, информира sinor.bg.

Понеже основните производители на мед в ЕС са от Източна и Южна Европа, може да се стигне до пълна липса на определени видове от сладкия продукт, например на акациев мед, посочват от работната група за меда в организацията, пише електронното издание New Food.

В Унгария реколтата от акациев мед е едва 10% от обичайната, а в Австрия водещи производители обявиха, че толкова слаби реколти не е имало от десетилетия. В Португалия производството е намаляло с 80%, а в Италия - със 70% като цяло и 80% в южните части на страната.

Ограниченото предлагане би трябвало да доведе до поскъпване на меда, но реалността се оказва доста по-различна - в основните страни-вносителки в ЕС цените всъщност се понижават.

Основният проблем е много по-сериозен, изтъкват от Copa-Cogeca. "През миналата година вече обявихме тревога, предлагайки Европейската комисия да разработи план за действие при извънредно положение. Ясно е, че положението не се подобрява, а се влошава. Хората трябва да разберат, че в момента става въпрос за оцеляването на 10 млн. кошера в ЕС", категоричен бе председателят на работната група за меда в организацията Етиен Брюно.

Той подчерта, че тази бройка дава възможност на 650 хиляди пчелари да изкарват прехраната си, а на милиони фермери - да бъдат опрашени техните посеви. В този смисъл настоящото лошо положение заплашва далеч не само пчеларския сектор.