Добрите активи са винаги конвертируеми. Доказват го последните новини около едно от първите успешно приватизирани предприятия в България - разградското дружество „Амилум", известно в миналото като „Царевични продукти".
Преди 22 години то бива придобито от едноименната белгийската компания, чието име все още носи. Заводът е сред най-големите предприятия в хранителния сектор в България и купува най-много българска царевица, от която произвежда своите продукти - основни (царевично нишесте, течна декстроза, глюкозен сироп, високофруктозен царевичен сироп) и вторични (царевичен глутен, зародиш и фураж).
По-късно обаче дружеството преминава по равно в ръцете на американския гигант Archer Daniels Midland Company (ADM) и английската Tate & Lyle.
Днес стана ясно, че британската компания е решила да продаде 50-процентния си дял в българското дружество на своя американски партньор, съобщава вестник „Капитал". Информацията обяви продавача Tate & Lyke, като тя беше потвърдена и от "Амилум - България", но не уточниха каква е цената на продажбата.
Тук е мястото да отбележим, че британците продават българските си активи в пакет с други техни заводи от региона. Според условията на споразумението ADM ще придобие заводите в България, Турция и Унгария, и ще плати на Tate & Lyle 240 млн. долара за тях + получаване на пълен контрол на завода в Словакия. Българското дружество има годишни приходи от 333 милиона лева през 2013.
Ръководителят на бизнес отдела за преработка на царевица на американската компания Крис Къди обяснява и възможните причини за придобиването на българския завод.
В прессъобщение на групата се казва, че "с наближаващия край на квотите за производство на захар в Европейския съюз ще отпадне изкуственият таван, налаган на подсладителите. Има огромни възможности на новия европейски пазар на подсладители, по-специално интересно отваряне в Източна Европа, където производството на захар е по-слабо".
Това означава, че ограниченията за производството на подсладители от зърнени култури трябва да отпаднат. Царевицата например се използва за производство на изоглюкоза (захарен сироп, използван като суровина в промишлеността).