Rolls-Royce Holdings Plc, която произвежда двигатели за Airbus и Boeing, очаква първият изцяло електрически самолет с нейни технологии да бъде готов след три до пет години, пише Bloomberg, цитирайки високопоставен мениджър.

Електрическата система P-Volt ще бъде вградена в самолет, който ще може да превозва 6 до 8 души на разстояние до 80 морски мили, каза Роб Уотсън, президент на електрическото подразделение на британския гигант. С подобряване на технологиите разстоянието ще расте, като крайната цел е 400 км през следващото десетилетие. Системата на Rolls-Royce включва възможност и за вертикално излитане и кацане.

Множество компании, от стартъпи до установени гиганти, както и някои автомобилни производители, работят по електрически самолети.

"Уверени сме в тази технология. Смятам, че тя е подходяща за градска и регионална въздушна мобилност", допълни Уотсън. Планира се и малко по-голям модел с 8-18 места.

Уотсън не очаква най-често срещаните самолети, като Airbus A320, да станат напълно електрически. "Ако искаш да превозваш стотици хора на хиляди мили, батерията никога няма да е достатъчна", смята той. И допусна, че може би самолетите ще използват водород.

Първият летящ автомобил излиза на пазара догодина

Първият летящ автомобил излиза на пазара догодина

AirCar, дело на компания от Словакия, получи разрешение след 70 часа във въздуха и 200 успешни излитания