В Русия цените на електроенергията за промишлеността се оказаха по-високи, отколкото в редица чужди страни, включително САЩ, пише в. " Комерсант " с позоваване на изчисленията на Общността на потребителите на енергия.

Изданието обяснява, че средната цена на електроенергията за руските индустриални потребители, свързани към разпределителни мрежи за високо напрежение през 2020 г., е била 7,34 цента за киловатчас.

Тази тарифа е по-висока от цената на промишления ток в Турция, Испания, Финландия, Франция и Норвегия.

На свой ред руското министерство на енергетиката коментира това проучване и заяви, че цените на електроенергията в страната са сред най-ниските в света, пише 1prime.ru.

Енергийното ведомство отбелязва, че цените на едро в рамките на Руската федерация са сравними с тарифите в други страни, но за сметка на това цената на електроенергията за населението е значително по-ниска.

Министерството на енергетиката подчертава, че изчисленията на Общността на потребителите на енергия се считат за некоректни, тъй като те не вземат предвид важни фактори, влияещи върху цените на електроенергията:

- нестабилност на обменните курсове,

- паритет на покупателната способност,

- влиянието на цената на електроенергията върху себестойността на крайния продукт.

Руската компания "Интер РAO" (занимаваща се с износ и внос на електроенергия) също отбеляза, че потребителите посочват като пример ценови показатели на пазари с висока променливост за еднократни доставки. Освен това бил избран нетипичен период - миналата година с необичайно топла зима и намаляване на потреблението на фона на пандемията от коронавирус.