13 финтех компании и две физически лица, свързани с Русия, са подложени на санкции от страна на САЩ. Причината - предполагаемо разработване или предлагане на услуги за виртуални активи, които са били използвани за избягване на забрани. Това става ясно от изявление, публикувано от Министерството на финансите на САЩ и цитирано от международните агенции.

"Русия все повече се обръща към алтернативни механизми за плащане, за да заобиколи санкциите и да продължи да финансира войната си срещу Украйна", заяви Браян Е. Нелсън - заместник-министър на финансите по отношение на тероризма и финансовото разузнаване, цитиран от Bloomberg.

Снимка 534269

Източник: iStock

Експертът подчертава, че американското Министерство на финансите ще продължи да изобличава и санкционира компаниите, които се стремят да помогнат на санкционираните руски финансови институции да се свържат отново с глобалната финансова система.

САЩ налагат санкции на турски компании - каква е причината

САЩ налагат санкции на турски компании - каква е причината

Различни физически лица и фирми от Турция са в последния списък с американски санкции срещу бизнеса

Санкционираните фирми включват базираните в Москва финтех компании B-Crypto, Masterchain, Atomaiz, Veb3 Tekhnologii и Veb3 Integrator, както и базираната в Кипър Tokentrust, която е мажоритарен собственик на Atomaiz.

Обект на санкции са и две физически лица - Игор Вениаминович Кайгородов, мажоритарен собственик на Veb3 Технологии и Veb3 Integrator, както и Тимур Евгениевич Буканов, който е собственик на TOEP.

Криптовалутите, които предлагат алтернативно и потенциално запазващо поверителността средство за трансгранично плащане, се появиха като жизненоважен финансов инструмент за руснаците след началото на войната  в Украйна.

Докато много от международната финансова помощ се излива в Украйна под формата на криптовалути, токени и приложения, които улесняват крипто търговията, тези механизми са използвани все повече и от свързани с Русия субекти за избягване на санкциите.

Преди началото на войната криптоборсите, свързани с Русия и Украйна, представляваха повече от половината от всички международни обеми на незаконни криптофондове, по данните на доклад, публикуван от фирмата за блокчейн разузнаване TRM Labs.

31 милиона европейци инвестират в крипто - страните от Източна Европа оглавяват класацията

31 милиона европейци инвестират в крипто - страните от Източна Европа оглавяват класацията

Украйна се оказва лидер