Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ - OFAC, санкционира редица физически лица и фирми от Турция. Причината за крутите мерки е подозрение, че бизнесът на санкционираните подпомага Иран в опитите за разработка на ядрена програма, пише BakanInsight.

Всъщност, санкционирани са три мрежи за доставки, базирани в Иран, Оман, Турция и Германия, които са помогнали на Иран да разработи ракетни, ядрени и отбранителни програми.

"Чрез сложни тайни мрежи за доставки Иран се стреми да снабди престъпници по целия свят с оръжейни системи, които подхранват конфликти и рискуват живота на безброй цивилни", заяви заместник-министърът на финансите за тероризма и финансовото разузнаване на САЩ - Брайън Нелсън.

САЩ и ЕС поставят в "черен списък" част от бизнеса в Сърбия

САЩ и ЕС поставят в "черен списък" част от бизнеса в Сърбия

Санкционирани са както компании за износ, така и физически лица

По думите му Съединените щати ще продължат да използват нужните инструменти, за да разрушат тези мрежи и да държат отговорни страните и бизнесите, които подпомагат за разпространението на безпилотни самолети и ракети в Иран.

Снимка 631249

Източник: iStock

Компаниите, базирани в Турция и санкционирани от САЩ включват Tit Uluslararasi Nakliyat Deri Tekstil Gida Sanayi Ve Ticaret Limited Sirketi (Uluslararasi), Gokler Dis Ticaret Limited Sirketi (Gokler), Mahmut Gok Skies Petroleum Dis Ticaret (Skies Petroleum), DM Gold Kiymetli Madenler Anonim Sirketi (DM Gold) и Klas Kimyasal Urunler Ticaret Limited Sirketi (Klas Kimyasal). Освен тези компании персонално е санкциониран и Махмут Гьок - директор на Gokler.

Друг турски гражданин - Хидает Каноглу, също е изправен пред санкции от САЩ. Тези физически лица са обвинени в предоставяне на материали, стоки и услуги и за технологична подкрепа за ядрения и отбранителния сектор на Иран.

САЩ отправиха предупреждение и към други, които биха могли да работят със санкционираните лица и компании.

"Лицата, които участват в определени транзакции с посочените субекти, могат сами да бъдат изложени на санкции. Освен това, всяка чуждестранна финансова институция, която съзнателно улеснява значителна транзакция или предоставя значителни финансови услуги за някое от посочените субекти, може да бъде обект на санкции от САЩ", съобщават от американското Министерство на финансите.

САЩ многократно се насочват към организации, за които се твърди, че подкрепят ядрения и отбранителния сектор на Иран. През февруари турската компания Ted Teknoloji беше санкционирана за доставка на американски технологии на Иран.

Новият най-голям чуждестранен инвеститор в Иран е Русия

Новият най-голям чуждестранен инвеститор в Иран е страна от БРИКС

Товарооборотът между двете страни за 2023 г. е достигнал почти 5 милиарда долара