САЩ се налага да използват супертанкери за транспортиране на петрол до Европа, тъй като корабите, превозващи по-малки обеми нефт, са резервирани за руски енергийни ресурси, пише Bloomberg.

По данни на Bloomberg, от САЩ към Европа презоват петрол танкери от вида 11 VLCC (всеки транспортиращ около 2 милиона барела петрол) и 16 Suezmax (около 1 милион барела нефт). Този вид танекри сега превозват около 60% от суровия петрол между САЩ и Европа, спрямо 37% през 2022 година.

В същото време обаче, само няколко пристанища в Европа могат да обслужват големите петролни супертанкери, посочва агенцията.

Петролните танкери с по-малък тонаж (например Aframax - 700 хил. барела нефт) сега са дефицитни, отбелязва Bloomberg. Техните търговци вече са наети за транспортиране на руски петрол до Азия, и най-вече Китай и Индия.

Русия ще купува десетки товарни кораби за милиарди долари

Русия ще купува десетки товарни кораби за милиарди долари

Страната иска да замени (част от) чуждестранните кораби със собствени

Според разчетите на анализатори от фирмата Kpler, която събира данни за международните стокови пазари, към момента е по-изгодно да се наемат големи кораби за транспортиране, тъй като при тях цената да транспортиране на единица товар е по-ниска (2,7 долара за барел). А например при танкерите от вида Aframax, цената е 8,5 долара за барел.

Преди седмица стана известно, че Pycия пoдгoтвя пpoгpaмa зa дъpжaвни cyбcидии зa пoпълвaнe нa флoтa зa външнoтъpгoвcĸи oпepaции в пepиoдa дo 2034 г. C нeйнa пoмoщ ce плaниpa зaĸyпyвaнeтo нa 85 тoвapни ĸopaбa oт чyжбинa, като 15 от тях са танкери (не се уточнява за какви товари).

В началото на март ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз е (почти) преодолял зависимостта си от руския петрол и природен газ. По думите й, за това са помогнали "добри приятели", като САЩ и Норвегия.

Русия се "еманципира" от използването на услуги от Запада при износа на петрол

Русия се "еманципира" от използването на услуги от Запада при износа на петрол

Възможно е "таванът" на цените на изнасяните от Русия петрол и нефтопродукти да бъде понижен