Най-големият износител на руска водка в света Roust Corp е подал в съда на Манхатън, САЩ молба за влизане в процедура по банкрут и защита от кредитори. Собственик на регистрираната в Ню Йорк компания е руснакът Рустам Тарико.

Искането е аргументирано с обезценяването на активите, ограничения за внос и износ и нелоялна конкуренция. В молбата се посочва, че бизнесът на Roust Corp. е засегнат от черния пазар, намаляването на възможностите за привличане на финансиране в Русия, девалвацията на валутите в няколко страни и забраната за доставки към Украйна. 

Целта на този ход е компанията да преструктурира дълга си от 1,14 млрд. долара, информира rns.online. В рамките на одобрената от съда програма се предвижда преструктуриране на т.нар. кредитни известия на стойност $488 млн., конвертируеми облигации за $279 млн., банкови кредити за $160,4 млн. и заеми дадени на дъщерни компании за $216 милиона.

От компанията твърдят, че са постигнали договореност за преструктуриране на задълженията с 90% от държателите на кредитни известия, и почти две трети на конвертируеми облигации.

Близо половината от задълженията са в следствие от купуването на полския производител и дистрибутор на алкохол Central European Distribution Corporation (CEDC) през 2013 година. Полската компания имаше просрочено облигационно задължение в размер на 1,3 млрд. долара. При придобиването бе представен план за преструктуриране, който съдът одобри, в резултат на което дългът бе намален двойно, а Roust Trading Ltd. получи 100% от CEDC. Притежателите на облигации получиха 172 млн. долара в брой, а останалата част от сумата на дълга е била предоставена от кредитни известия с падеж през 2016 г. и 2018 година.

През ноември 2016 г. Roust обяви, че е съгласувала плана за преструктуриране на дълга си. Планът предвижда увеличаване на капиталa с над 500 млн. долара. Сделката ще доведе до намаляване на съществуващия дълг на Roust с около 462 млн. долара, както и цели да повиши допълнително акционерния капитал в размер на 55 млн. долара.

Roust е най-големият износител на руска водка в света. В портфейла на компанията влизат марките "Руский стандарт", Зелена марка" "Парламент, "Талка", полската "Zubrоwka. През третото тримесечие на миналата година тя увеличи обема на експорта си с 16 процента. Глобалните продажби през тримесечието са нараснали със 7,2%, а чистата печалба с 15,9% до 164,5 млн. долара.