Спадът в търговията между Великобритания и Европейския съюз показва, че малките и средните предприятия в страната все повече избягват износа за ЕС. Това сочат последните данни на Службата за национална статистика. Според тях за втори пореден месец се наблюдава сериозен спад в търговията.

Последиците от Брекзит и пандемията доведоха до общ спад в износа за ЕС в размер на 0,6 милиарда лири, или 4,3%. Според икономистите, спадът в търговията е резултат най-вече от неспособността да се подкрепят износителите за Евросъюза. Особено по-малките британски фирми.

Брекзит потопи износа на Великобритания за ЕС. Загубите са за £2 милиарда

Брекзит потопи износа на Великобритания за ЕС. Загубите са за £2 милиарда

Това е катастрофа за индустрията, смятат експерти

Именно те са напълно затрупани от бюрокрацията и допълнителното време и разходи, необходими за търговията в цяла Европа. А новите мита, забавянето на стоките на границата и транспортните разходи буквално принуждават малките и средни предприятия от Обединеното кралство да преосмислят търговията с ЕС.

Временните митнически правила, въведени от Великобритания след Брекзит, като отсрочени декларации, ново етикетиране на продуктите и многобройните изисквания за здравно сертифициране, вече не са като тези в ЕС. Това означава, че износителите от Великобритания за Европейския съюз са изправени пред допълнителни документални и тарифни тежести, което просто не им е изгодно.

Великобритания страда от остър недостиг на строителни работници след Брекзит

Великобритания страда от остър недостиг на строителни работници след Брекзит

Междувременно разхлабването на мерките около пандемията увеличи търсенето на имоти в Обединението кралство

Брекзит засегна сериозно и представителите на едрия бизнес. Износът на храни и напитки от Обединеното кралство за ЕС е спаднал с над 2 милиарда британски лири още от началото на 2021-а година, според анализ на данните на митническата правителствена агенция на Великобритания. Вносът от ЕС също е намалял. За сметка на това вносът, както и износът са по-силни между Обединеното кралство, САЩ, Канада, Австралия и Китай. Проблемите в световната верига за доставки обаче влошават сериозно бизнес климата в страната.

"Брекзит съсипа бизнеса ми": източноевропейските тираджии бягат от Великобритания

"Брекзит съсипа бизнеса ми": източноевропейските тираджии бягат от Великобритания

Британските спедитори с ужас наблюдават как шофьорите им се разбягват. "Всичко е заради Брекзита." Много източноевропейски тираджии вече не се чувстват добре дошли на Острова, а и работата вече е много по-сложна