Производителят на електрически автомобили Tesla отчете загуба от 293 милиона долара за второто тримесечие на годината. Това е тринадесето поредно тримесечие на минус за компанията, пише BBC.

Продажбите за периода между април и юни са били 1,3 милиарда долара, което е под очакванията на анализаторите за такива от 1,6 милиарда долара.

От Tesla си бяха поставили за цел да доставят 17 000 возила през това тримесечие, но реално доставките им се изчисляват на 14 402 броя.

На фона на тези резултати за компанията продължават да се засилват опасенията, че тя няма да успее да постигне резултатите, заложени за тази година.

Все пак от производителя се надяват, че ще продадат 50 000 автомобила Model S и Model X през втората половина на годината. Предпоставки за такова ниво има, тъй като поръчките на нови коли са скочили с 67% в сравнение със същия период на предходната година.

Бъдещето на Tesla: Какво включва мегапланът на Илон Мъск?

Бъдещето на Tesla: Какво включва мегапланът на Илон Мъск?

Автомобилният производител хвърля ръкавицата на Google и Uber

През следващите месеци трябва да бъде готов и дизайна на новия бюджетен модел на Tesla Model 3, като производството му трябва да започне до края на 2016 г.

С него Илон Мъск ще се опита да привлече повече клиенти, като цената на возилото е близо на половината от тези на предишните модели. Model 3 ще се появи на пазара на цена около 35 000 долара.

Преди две седмици шефът на Tesla представи своята стратегия за развитието на компанията в следващите години. Неговият мегаплан може да направи производителя лидер не само в автомобилната индустрия, но и може да излезе доста солено. 

В тази сметка влиза и “гига” фабриката на Tesla за батерии, която в момента се строи в Невада, както и сливането с енергийната компания SolarCity, което се осъществи в началото на седмицата.

Tesla обявява сливането си със соларната компания на Илон Мъск

Tesla обявява сливането си със соларната компания на Илон Мъск

За сливането между автомобилния гигант и SolarCity се заговори преди месец