Министерството на финансите на Русия предложи да се увеличат минималните цени на дребно за водка, бренди и коняк от 1 януари 2024 година, пише lenta.ru.

Според проектодокумента водката ще струва най-малко 299 рубли (около 3 долара, актуален референтен курс на Банката на Русия - 1 долар - 97,28 рубли, 1 евро 102,52 рубли, бел ред.) за 0,5 литра, брендито - 403 рубли, конякът - 556 рубли за същия обем.

Министерството на финансите също предложи добавяне на ром към списъка на алкохолните напитки, за които се определя минимална цена на дребно. Цената му ще бъде ограничена до минимум 403 рубли за 0,5 литра.

Защо се вдигат цените на алкохола?

Съюзът на производителите на алкохол (SPAP; включва Novabev Group, Siberian Alcohol Group, Rust Group of Companies, Ladoga и други компании) поиска да се увеличи минималната цена за алкохола. Членовете на съюза обосноваха необходимостта от повишаване на цените с увеличаване на акциза върху спиртните напитки до 128,6 рубли (плюс 5 процента) и с увеличаване на разходите за логистика и опаковки и съставки, закупени в чужбина. Според представители на пазара до края на 2023 г. себестойността на производството на алкохол ще се увеличи с поне десет процента, а увеличението на минималните цени ще избегне продажбата им под себестойността.

Както отбеляза ръководителят на WineRetail Александър Ставцев, водката, която се продава по минимална цена на дребно, заема около 35% от пазара. Според експерта компаниите не искат да отстъпят своята ниша на конкурентите, но маржовете непрекъснато намаляват и е невъзможно безкрайно да се оптимизират разходите.

В Русия рязко падат продажбите на водка за сметка на нелегалния пазар

В Русия рязко падат продажбите на водка за сметка на нелегалния пазар

Намаляването на доходите на основните потребители повиши търсенето на сурогатен алкохол

Производството на силен алкохол в Русия намаля

От началото на 2023 г. производството на силен алкохол в Русия е спаднало с 4,2 процента. Производството на водка и коняк намалява съответно с 5,7 на сто и 7,2 на сто. През 2022 г. търсенето на алкохол се увеличи, тъй като руснаците купуваха поради непредвидимите обменни курсове и ситуацията в страната. През 2023 г. такъв прилив не се наблюдава, а покачващите се цени допълнително се отразиха на продажбите - поради инфлацията без увеличаване на платежоспособността руснаците започнаха да купуват алкохол по-рядко.

Основната причина за намаляването на производството обаче е забраната за износ на алкохол от Русия за САЩ , Европейския съюз и други страни като част от шестия пакет от антируските санкции. Тези мерки намалиха приходите от износ с една трета.

На вътрешния пазар се наблюдава постепенно увеличаване на търсенето поради заместване на вноса: по рафтовете на магазините се появяват по-евтини аналози на остарели марки и интересът към местните продукти нараства.

Грузия стана най-големият износител на вино за Русия

Малката държава, която стана най-големият износител на вино за Русия

Тя изпревари с малко Италия

Ще поскъпне и вносното вино

Също така в Русия прогнозираха увеличение на цените на вносното вино. Както Вадим Дробиз , директор на Центъра за изследване на федералните и регионалните пазари на алкохол (CIFRRA), каза в интервю за Lenta.ru, в момента Руската федерация разполага с едногодишен запас от вносно вино, което може да се продава без повишаване на цените, но бизнесът няма да се съгласи с това.

Освен това, колкото по-скъпо е вносното вино от недружелюбни страни, толкова по-малко ще бъде поскъпването, смята той. По-специално, според експерта, виното, което струва 2 хиляди рубли, ще поскъпне до 2,3-2,4 хиляди.

В края на юли общите обеми на доставките на всички вина за Русия, с изключение на вноса на продукти от държавите от Евразийския икономически съюз (ЕАИС), счупиха месечния рекорд от началото на 2023 г. и надхвърлиха 45,5 милиона литра.

Рязкото увеличение на вноса на всички видове чуждестранни вина в Русия се случи преди увеличаването на митата върху тези алкохолни продукти от т.нар. неприятелски страни. Мярката влезе в сила на 1 август 2023 г. и засегна най-големите производители от всички страни от Европейския съюз (ЕС), САЩ, Австралия и други западни страни. От тази дата таксите бяха увеличени от 12,5 на 20 процента, но не по-малко от 1,5 долара на литър.