Правителството на Сърбия води интензивни преговори с ръководителите на голяма японска автомобилна компания за изграждането на голям производствен обект в страната, съобщава сръбският портал Demostat, цитирайки свои източници.

Според информацията, местните власти предлагат на японския производител да построи фабрика в град Инджия, а потенциалната инвестиция ще бъде в размер на €1 милиард.

Припомняме, че сръбският президент Александър Вучич заяви в края на април, че "Сърбия преговаря с два фантастични автомобилни производителя".

Акциите на Rio Tinto се понижават. Сърбия замрази проекта за добив на литий за $2,4 милиарда

Акциите на Rio Tinto се понижават. Сърбия замрази проекта за добив на литий за $2,4 милиарда

Това се случва на фона на нарастващо напрежение между Австралия и Сърбия

След това в местните медии се появиха спекулации, че един от тях може да е германският гигант Volkswagen. Сега информацията е за японска компания, само че все още не е ясно коя. Така или иначе, властите в Инджия вече са подготвили 800 хектара земя, предназначена за предстоящата инвестиция.

Какво става с добива на литий в Сърбия?

В страната има огромни залежи на редкия метал литий, който е нужен за електрическите автомобили. Белград от години очаква огромни печалби, вследствие на експлоатация на лития, но по различни причини до голям добив така и не се стига.

Дали сега литият най-накрая ще бъде експлоатиран в Сърбия до голяма степен зависи от международната политика на страната и от инвестициите на големите международни компании, коментират експерти.

Това, което мотивира автомобилните компании да открият заводи за производство на електрически автомобили в дадена страна е именно наличието на редкия метал.

Най-вероятно сръбското правителство ще даде приоритет на доставката на тази суровина за тези, които са готови да инвестират много в преработвателни съоръжения.

Властите твърдят, че целта им не е литият да напусне територията на Сърбия като суровина, а да се изнася като продукта, който е така нужен за акумулаторите на електрическите автомобили.

Сърбия ще произвежда електромобили в родния град на "Застава"

Сърбия ще произвежда електромобили в родния град на "Застава"

Заводът ще се намира на 240 километра от София