Корпоративна Америка връща все повече и повече средства на инвеститорите чрез дивиденти и обратно изкупуване на акции. Компаниите използват и част от излишните средства за сливания, пише CNN.

Но множество големи компании все още имат твърде много свободни средства - макар че те не им носят почти никаква възвръщаемост заради ниските лихви.

Технологичните гиганти като Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon и Facebook притежават общо около половин трилион средства общо, например. Само производителят на iPhone има $206 милиарда. Все пак сумата намалява спрямо миналата година и пазарните експерти се надяват, че все повече от средствата ще намерят пътя си към джобовете на инвеститорите.

Apple изкупи свои акции за над $18 милиарда през последното тримесечие. Обратното изкупуване на ценните книжа възнаграждава инвеститорите, като намалява броя на акциите, което увеличава печалбата на акция. Apple е изплатила и $3,5 милиарда в дивиденти за същия период.

Корпоративна Америка изкупува собствените си акции с рекордна скорост. И с нови заеми

Корпоративна Америка изкупува собствените си акции с рекордна скорост. И с нови заеми

Защо това е проблем?

Промените в щатския данъчен кодекс през 2017 година позволи на компаниите да върнат обратно средствата, които седяха по чуждестранни сметки, при данъчна ставка от 15,5 процента - далеч по-ниска от предходните 35 процента. Затова не е изненада, че множество големи компании бързат да върнат средствата и да разпределят част от тях на акционерите - макар че някои от тях се възползват и от ниските лихви, за да заемат повече и да използват и тези средства за дивиденти и обратно изкупуване.

През юни Moody's отчете в свой доклад, че нефинансовите предприятия притежават $1,7 трилиона кеш към края на декември 2018 г., спад от над 15 процента спрямо рекордните нива от година по-рано.

Средствата могат да достигнат и до служителите, а не само до акционерите

Apple използва и част от средствата за други цели, а не само да угоди на Уолстрийт. Компанията съобщи по-рано тази седмица, че ще вложи $2,5 милиарда в програми, с които да помогне за разрешаването на жилищната криза в региона на Сан Франциско. Google и Facebook също обещаха да се включат.

Тенденцията най-вероятно ще продължи, тъй като лихвите намаляват благодарение на три орязвания от страна на Федералния резерв тази година.

"Парите са толкова евтини. Затова корпорациите търсят начин да вложат средствата в работа и част от това включва филантропски инвестиции", коментира Джил Гарви от Huntington Private Bank.

Но все пак множество икономисти и критици чакат големите компании да започнат да използват средствата, за да плащат по-високи заплати на служителите си, да дават по-големи бонуси и да харчат върху други социални придобивки.

Според последния доклад заплатите в САЩ са се увеличили с 3 процента през последните 12 месеца. Това надхвърля инфлацията, но множество икономисти твърдят, че растежът на заплатите трябва да бъде по-висок на този етап на икономическия цикъл. Икономиката и капиталовите пазари достигнаха своето дъно преди над 10 години, а възстановяването за американските работещи е твърде бавно.

Скоро това може да се промени. Множество ритейлъри и ресторанти вече започнаха да увеличават минималните заплати. И икономисти смятат, че големите технологични компании скоро няма да имат друг избор, освен да използват парите, за да дават по-големи заплати - особено ако пазарът на труда остане в това състояние на ниска безработица.