Чешката компания КОРАДО Груп ще инвестира 4 млн. лв. в нова поточна линия, която ще разшири продуктовата гама на "КОРАДО- България" АД. С новата техника в завода в гр. Стражица ще бъде сложено началото на производството на нов артикул - радиатори за баня. Това съобщиха днес по време на пресконференция от дружеството.

Очакванията на компанията са инвестицията да се реализира до края на 2015г., а новата продукция да е на пазара в началото на 2016г. На практика така ще бъде реализиран вторият етап от инвестиционната програма на дружеството на обща стойност 25 млн. лева. Основната цел е "КОРАДО-България" да бъде сред 10-те най-добри в бранша, като отстоява своята позиция с високотехнологично и конкурентоспособно производство.

През миналата година в "Корадо-България" АД бяха инвестирани 7 086 161лв., като средствата бяха осигурени отпродажбата на акции на Българската фондова борса и от оперативен паричен поток.

След приключването на този първи етап от инвестиционната програма в завода в гр. Стражица заработи новата поточна линия за производство на стоманени радиатори. Тя бе официално открита в края на 2014г. и допълни капацитета на "КОРАДО-България" АД с 650 000 бр. на годишна база. По този начин компанията ще достигне 1,15 млн. радиатора годишно. Нововъведението създаде необходимост и от привличане на нови работници, като заетостта в предприятието ще се увеличи с 11%.

Финансовите резултати на "КОРАДО-България" АД отбелязват стабилен растеж. Компанията успя да удвои печалбата си за 2014 спрямо 2013 г. Това е и причината дружеството да разпредели дивидент за всички, които му се довериха и инвестираха в акции. Размерът на дивидента ще бъде предложен на следващото Общо събрание. Предложената стойност ще е в размер на 4,36% от емисионната стойност на акцията от увеличаването на капитала, което се равнява на 0,12 лв. на акция.