Много хора имат негативно мнение за тези, които успяват да се пенсионират по-рано, като ги обвиняват, че са мързеливи, че разчитат на родителите си или, че са спечелили от лотарията. Има и такива служители обаче, които взимат това решение, поради нито една от споменатите причини.

Такъв пример е икономистът Сам Догън. Той е живял в семейство от средната класа. Наложило му се е да работи отрано, за да може да си плати колежа, ходил е първи в офиса и си е тръгвал последен, разказва той за CNBC.

Догън признава , че е бил късметлия да намери високоплатена работа в банка и да успее да направи наистина добри инвестиции. Той е държал да управлява стриктно финансите си и да се презастрахова, тъй като е научил как се печелят парите от малък.

Икономистът твърди, че всичко това му е помогнало да се пенсионира на 34 години.

"Имах нетно състояние от 3 милиона долара и напуснах работа. Не съжалявам. Ранното пенсиониране е сбъдната мечта . Отказах се от 6-цифрена заплата, но спечелих нещо безценно - свобода", казва Догън.

По думите му останалите са го смятали за луд, след като се е отказал от толкова добре плетена работа, но той е спрял да се чувства мотивиран в това, което прави.

Икономистът смята, че ранното пенсиониране не е за всеки, но той лично е открил много предимства. Някои от тях са, че е можел да се наспива и да става, когато си пожелае, не му се е налагало да влиза в непродуктивни срещи или да търпи неприятни колеги. Започнал е да пътува със съпругата си и е написал книга.

Той обаче не спестява и недостатъците на ранното пенсиониране.

Първото негативно последствие от уж щастливото ранно приключване на кариерата може да е криза на идентичността. Хората започват да се питат, какво правя сега, как ще живея, обяснява Догън. Според нето е трудно след поне 10 години работа на определен пост, човек да свикне с липсата на определения като маркетингов експерт, инвеститор, брачен консултант.

"Чак след като напуснах работа разбрах колко съм обсебен от професията си", признава младият пенсионер.

Хората, избрали рано да се оттеглят от своята професия, често се питат дали това е бил правилният избор. По думите на Сам те се притесняват, че още имат разходи и не са сигурни дали ще се справят с тях. Той, например, е започнал да пише за сайта Financial Samurai, за да има допълнителни доходи.

Трети недостатък е начинът, по който останалите възприемат младите пенсионери, а именно че не са били достатъчно добри в работата си и затова се оттеглят толкова рано.

Друг минус, който младият пенсионер посочва е, че очакванията се разминават с реалността. Често хората, очакват да са по-щастливи, след като сложат край на кариерата си, което не е така. Ако човек преди това не е бил щастлив, няма как да разчита, че пенсионирането ще промени, обяснява Сам.

Сериозен недостатък на ранното пенсиониране според Догън е отегчението. Човек е доволен, когато настъпи моментът, в който не трябва да работи, но тогава идва и въпросът, какво следва оттук нататък.

Той обяснява, че ранните пенсионери разполагат с много свободно време, което трябва да оползотворят. Сам разказва са себе си, че през първите седем години от пенсионирането си не е правил нищо особено, но след това е започнал да пише за икономически сайт, инвестирал е в недвижими имоти, тренирал е деца, спортуващи тенис и е отделял повече време на семейството си.