Все повече и повече компании позволяват на своите служители поне веднъж в седмицата да работят от вкъщи. Какво ли обаче е да работиш за такава, която изобщо няма физически офис, а с колегите си общувате предимно онлайн?

Точно такъв пример е Automattic, която е специализирана в разработването на софтуер. Мултинационалната компания има 930 служители и всички те работят от разстояние.

"Това е важна част от нашата култура и никой дори не споменава идеята за отварянето на офис", споделя пред BBC Кейт Хюстън, която е ръководител на фирмата.

"Ние сме влюбени в тази свобода и пътуваме, а да се срещаме и да си правим общи приключения", обяснява тя.

Automattic е една от малкото, но увеличаващи се на брой фирми, които избират да нямат централен офис. По-бързата интернет връзка, достъпността на приложенията за изпращане на съобщения и тези за видео разговори елиминират необходимостта от такъв за бизнеси в този сектор.

Принципът на работа на компанията е да наема служители на различни локации, които могат да работят от вкъщи или от избрани от тях споделени офис пространства.

Към днешна дата Automattic служители от 70 различни държави. Вместо да плаща за наемането на офис, ръководството на дружеството регулярно плаща самолетните билети на екипа си за организираните работни срещи.

Заедно с това компанията им отпуска средства да организират така работното си място у дома, така че да имат всичко необходимо да се трудят спокойно там.

Също така Automattic поема разходите им за напитки, ако хората изберат да работят в някое заведение или в споделено офис пространство. И все пак за компанията това излиза по-евтино от наемането на офис.