Намирането на квалифицирани кадри ще става все по-трудно с оглед на демографските показатели и все по-бързо развиващите се технологии. Работната сила няма да бъде подготвена за това, което търси бизнесът. Затова набирането на хора с умения и знания ще се превърне в сериозно предизвикателство за компаниите.

Още преди няколко години Бил Гейтс предвиди развитието на ситуацията до момент, в който конкуренцията за квалифицирани кадри ще бъде доста сериозна. Според него тогава ще се откроят компаниите, които могат да предложат гъвкаво работно време. А те ще бъдат и по успешни от останалите.

Според скорошно проучване на кариерния консултант FlexJobs за 84% от милениалите приоритет е добрият баланс между кариерата и личния живот. А 54% от тях искат да имат гъвкаво работно време.

Ето какво печелят компаниите, когато дават на служителите си възможност за гъвкаво работно време, според Business Insider.

Дългосрочност

Според изследване на консултантската компания Deloitte младите служители от поколението Z могат да работят на едно място в продължение на повече от пет години, ако работният им график е достатъчно гъвкав.

Удовлетворение от работата

Друго изследване сочи, че гъвкавото работно време увеличава удовлетвореността от работата, а това е ключов фактор, за да може даден служител да се чувства добре на дадена позиция и да се задържи по-дълго на нея.

Спестяването на пари

Тази причина е лесно обяснима. Ако служителите са здрави, те са продуктивни и са двигател на работния процес. Загубата на концентрацията и продуктивността на служителите струва на бизнеса в САЩ 226 милиарда долара на година, сочат статистични данни.

Добра репутация на компанията

Гъвкавото работно време ще накара компанията да се открои на фона на останалите. То е доста важен критерий, по който кандидатстващите избират къде да започнат работа.

В крак с тенденциите

В сравнение с преди 5 години, сега компаниите, които предоставят възможността за гъвкаво работно време, са се увеличили с 40%. Очаква се тази тенденция да продължи да се разпространява, така че фирмите, които не предлагат гъвкав график, ще изостанат доста от останалите. Причината е, че младото поколение днес търси работа, която да е съобразена с останалите му ангажименти.