Ако завършвате сега висшето си образование, по-добре помислете добре преди да изберете място за работа. Докато повечето студенти с добра диплома търсят реализация в развитите икономики, развиващите се предлагат най-голяма възвращаемост на вложеното в образование.

В две южноамерикански страни – Чили и Бразилия, висшистите печелят два пъти и половина повече от хората без висше образование. Това са и страните с най-голяма разлика в заплащането между хора с и без диплома от университет. На трето място идва Колумбия.

Докладът на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Education at a Glance 2015 сравнява заплатите в различните страни на хората между 25 и 64-годишна възраст. Във всичките 30 държави, включени в изследването, инвестицията в образование се възвръща – чрез по-добра заетост и по-високи приходи.

Така например абсолвентите със степен „бакалавър”  получават средно с 60% повече от своите връстници без висше образование. При тях безработицата е средно 3.7% при 7.2% за хората със средно образование.

Страните с почти двойно по-големи заплати за висшистите са Мексико и Унгария. В сравнение с тях в северните държави като Швеция, Норвегия и Дания разликата в заплащането е едва 30% в полза на завършилите университет. САЩ е на 8-мо място в класацията.

Снимка 212803

Източник: Bloomberg