Вероятно много главни изпълнителни директори завиждат на Илон Мъск. Не заради космическия му кораб, популярността в Twitter или участието му в Saturday Night Live, а заради това, което получи преди три години: най-големият пакет компенсация в историята, пише Bloomberg.

Досега Мъск е получил $33 млрд., поне на хартия, което го прави най-добре платеният американски мениджър през последните три години, според Bloomberg Pay Index.

Хвърляйки бърз поглед над корпоративна Америка, вижда се, че бордовете се опитват да вдъхновят директорите по подобен начин. Поне 15 лидери са получили подобни бонуси на стойност над $100 млн. през последната година, трикратен ръст. Критиците не са доволни, а инвеститорите не могат да постигнат съгласие, но едно е ясно — гигантските компенсации, които идват в момент, в който неравенството в най-голямата икономика в света расте, достигат нови върхове и неспирно повдигат въпроса колко точно повече може да струва трудът на един човек спрямо този на всички други в компанията.

На хартия, пакетът на Мъск изглежда нелеп и като размер, и като амбиция. Наистина ли бордът може да защити изплащането на десетки милиарди долари само на един служител — дори и пазарната капитализация да се повиши повече от десет пъти? Така смятат повечето инвеститори. Над две трети от тях подкрепиха космическите бонуси. Ако схемата проработи, казват те, печалбата ще е огромна. Ако това се случи, има ли значение, че Мъск ще получи милиарди?

В същото време обаче медианното съотношение между възнаграждението на главните изпълнителни директори и служителите се покачва до 182 през 2020 г., бележейки ръст трета поредна година. При някои компании то достига хиляди.

Какво точно ще получи Мъск?

Да припомним накратко какво е споразумението между Мъск и Tesla. Главният изпълнителен директор може да получи 12 транша опции върху акции, като всеки от тях се равнява на около 1% от общия брой акции в момента на споразумението. До момента са отключени шест от тях, което дава възможност на Мъск да придобие над 50 млн. акции от Tesla при цена, която е далеч по-ниска от пазарната.

За да ги получи, Мъск трябва да се увери, че компанията постига определени цели за приходи и печалба, както и за пазарна капитализация. Последното "ниво" ще бъде отключено, когато Tesla достигне приходи в размер на $175 млрд. и печалба от $14 млрд. Крайната цел на пазарната капитализация е $650 млрд. А Мъск може да получи общо поне $55,8 млрд.

Кои мениджъри влизат в топ 10 на най-добре платените?

Име/Позиция Компания Компенсация
Илън Мъск/CEO Tesla $6,66 млрд.
Майк Пикош/CEO Oak Street Health $568 млн.
Тревор Бездек/Co-CEO GoodRx Holdings $498 млн.
Дъглас Хърш/Co-CEO GoodRx Holdings $498 млн.
Ерик Ву/CEO Opendoor Technologies $389 млн.
Алекс Карп/CEO Palantir Technologies $370 млн.
Джофри Прайс/COO Oak Street Health $356 млн.
Тим Кук/CEO Apple $265 млн.
Грифин Майерс/CMO Oak Street Health $221 млн.
Чад Ричисън/CEO Paycom Software $220 млн.

*сумите включват заплата, бонуси, опции върху акции и други