За много хора ходенето всеки ден на работа в офис е досадно, даже неприятно и вредно за здравето и психиката им занимание. И може би са прави, защото има научни аргументи в подкрепа на тези твърдения. Предлагаме ви някои от тях, събрани от сайта Газета.Ru.

1. Цял ден сте седнали

За това, че да стоите дълго време седнали е вредно, знае всеки. Но еволюционния биолог Оливия Джадсън, както и за редица нейни колеги, това не е просото вредно, то ни убива. И даже всеки ден да се занимаваме по-малко със спорт, рискът от костни заболявания, диабет и рак е доста по-висок от колкото при човек, прекарващ над 8 часа в обездвижено състояние.

Затова престанете да стоите непрекъснато на стола, ставайте и се разхождайте на всеки 40 минути. Идете за чай или до стоящия най-далече то вас колега с някакъв въпрос...разходете се просто така. И не вие ще се странния, а другите...

2. Заставят ви да ходите на тимбилдинг

Учените от State University of New York са достигнали до интересен извод. Колкото повече една компания провежда различни тимбилидинги или мотивационни упражнения, за да накара сътрудниците да се чувстват щастливи в своята работа, толкова повече те се чувстват нещастни.

Оказва се, че целият този модерен подход кара хората да мислят повече за недостатъците в себе си и в своята работа и често изпадат в депресия. И обратното - колкото по-малко човек прекарва физически в офиса, толкова по-позитивно мисли той за себе си, чувства се по-щастлив и работи по ефективно.

3. Дишате лош въздух

Още един проблем на офисната работа - лошият въздух.

Първо, при работещи климатични системи офисният въздух е десетократно по-сух от този зад прозореца. А това може да ви докара хронични заболявания на дихателната система. Д а не забравяме и ежедневния обмен на бактерии и вируси с колегите, както и дишането на канцеларски прах и плесен.
Лесното решение е честото отваряне на прозорците, но обикновено това води до война с част от колегите...

4. Намирате се твърде близко до ксерокс и принтер

Австралийски физици от е Queensland Institute of Technology, начело с Лидия Моравска провели интересно изследване. То показало, че концентрацията на вредни вещества в стаите, където стоят и работят принтери и копирни машини е 10 пъти по-голяма от тази на улицата.
Те изпускат във въздуха, озон, диоксиди и малки частици боя. Вдишвайки ги сътрудниците рискуват да развият белодробни заболявания.
Стойте по-далеч от такива машини!

5. Преработвате се

Изследване, публикувано в European Heart Journal, твърди, че при хора, които работят 10 и повече часа на ден, рискът да получите инфаркт се увеличава с 60 процента. А на практика, когато сте в офиса, трудно се отдава да ограничите работния си ден до регламентираните 8 часа.

И независимо дали се занимавате със спорт този проблем си остава. Изводът е: работа при която сте длъжен всеки ден да ходите в офиса е вредна за здравето. Може да се каже, че и безработицата също е вредна, но да не изпадаме в крайности...

Просто решете за себе си: живеете, за да работите, или работите, за да живеете.


6. Скуката е опасна за живота

Учени от University College London твърдят, че да се скучае е опасно за вашия живот. Често има моменти, когато в офиса на практика няма работа, но да си тръгнеш по-рано не можеш. И седиш там часове, умирайки от скука до такава степен, че даже и фейсбук не помага.

А да не говорим, твърде често самата работа ви е толкова скучна, че през целия ден не се чувствате щастлив, макар и удовлетворен от свършеното. Това повтарящо се състояние, според учените, влияе много лошо върху продължителността на живота.
Така че прекратете това мъчение, променете радикално живота си!