България е на 55 място сред 63 държави в класация за най-добрите места за привличане на квалифицирани работници, което е спад с три места в сравнение с 2019 г. Това показва класацията IMD"s World Talent Ranking 2020, публикувана днес.

Методологията на Световната класация за таланти определя конкурентоспособността на талантите чрез три основни фактора: инвестиции и развитие, оценка на степента, в която една икономика запазва местни таланти и привлича международни таланти, както и измерване на качеството на наличните умения и компетенции в дадена държава.

Един от най-големите проблеми, които стоят за недоброто представяне на страната ни е, че университетското образование не отговаря на нуждите на икономиката - оценката по този показател е под 4 от 10.

И по показателя за това дали обучението на служителите е важен приоритет във фирмите, България не се представя добре, като оценката е 4,7. Инвестиции в развитие на местни таланти също са недостатъчни за добро представяне на страната ни.

В доклада се подчертава и добре познатият ни проблем с т.нар. изтичане на мозъци (тенденция, в която добре образовани и квалифицирани хора напускат страната си в търсене на по-добра работа и възможности).

Не е изненада и това, че чуждестранните висококвалифицирани кадри не са привлечени от бизнес средата на нашата страна - оценката по показателя е доста ниска - 3,3 точки от 10.

И по отношение на съдебната система нещата не изглеждат добре. Оценката за ефективността е под 3, което също дърпа страната ни надолу в класацията.

Швейцария е обявена за най-доброто място в света за привличане и обучение на квалифицирани работници гласи класацията. Страната е челната позиция за четвърта поредна година и побеждава страни като Дания, Люксембург, Исландия и Швеция.

Швейцария си осигурява първото място заради висококачествената образователна система и фокус върху обучението на таланти, както и способността си да привлича чуждестранни специалисти с висок стандарт на живот.

Дания се представя добре по показателя за равните възможности в обществото, а Люксембург показва добри оценки при продължителните инвестиции в работната си сила през последните години.

Топ десет в класацията:

1. Швейцария

2. Дания

3. Люксембург

4. Исландия

5. Швеция

6. Австрия

7. Норвегия

8. Канада

9. Сингапур

10. Холандия

САЩ се класират на 15-о място, след Германия (11-то), Австралия (13-то) и Хонконг (14-то). Ирландия е 18-а, Тайван на 20 позиция и Великобритания на 23-та.

Сред 10-те най-недобре представили се държави, освен нас, са Русия (54-о място), Мексико (56-о място), Румъния (57-о), Колумбия (58), Бразилия (59), Венецуела (60), Словашката република (61), като Индия и Монголия са последни в класацията.

Както при предишните седем изследвания, последното проучване е проведено между януари и април и като такова не отчита напълно въздействието на пандемията. Според Хосе Кабалерос, старши икономист в Световния център за конкурентоспособност на IMD, констатациите дават някои индикации кои пазари на труда могат да усетят най-големите социални и икономически последици.

В доклада се подчертава още, че някои страни, които до голяма степен разчитат на чуждестранни таланти, като Сингапур, Австралия, САЩ и Великобритания, също могат да усетят отрицателно въздействие от неотдавнашните гранични ограничения.

Според Кабалерос обаче пандемията е предоставила и възможност за икономиките да инвестират в своите таланти да се адаптират към новите начини на работа.

"Даването на възможност на служителите да придобият нови или да пренасочат съществуващите умения - например да преминат към работа от дистанция- също ще бъде от съществено значение за поддържането на ефективността на фонда от таланти в близко бъдеще", каза той, цитиран от CNBC.

"Това ще бъде необходимо за справяне с новите предизвикателства, които могат да възникнат след настоящата криза. Приемането на гъвкави нови технологии също ще бъде полезно от гледна точка на нуждите на непрекъснато променящите се събития. ", добави Кабалерос.