Един от най-вълнуващите сезон е вече тук. Тази година обаче лятото е различно - пандемията на новия коронавирус и последвалата криза със сигурност промениха плановете на мнозина. Заради мерките за блокиране и затварянето на границите на държавите много резервации бяха отменени, което провали както плановете за почивка на милиони души, така и сезона за милиони бизнеси.

Лятото обаче ще става все по-жарко, което със сигурност ще извади хората от домовете им. А ако не могат да стигнат до морския или океанския бряг, за да се забавляват и почиват, опцията на аквапарковете винаги остава възможна.

Ето петте най-посещаваните аквапарка в света:

5. Thermas Dos Laranjais

Рекламиран като най-популярният курорт в района на Сао Пауло, Бразилия, Thermas Dos Laranjais има повече посетители от всеки друг воден парк в цяла Латинска Америка. Годишно в аквапарка отиват 1,8 милиона посетители.

Паркът е създаден през 1987 година, а водите за неговото функциониране се захранват от Guarani Aquife - основния подземен резерв на сладка вода в Южна Америка.

Thermas Dos Laranjais поддържа избор от около 50 атракции, като обикновено стартира поне една нова програма всяка година. Най-популярната атракция на парка са неговите водни влакчета.

Снимка 488547

Източник: Facebook

4. Bahamas Aquaventure Water Park (Atlantis Paradise Island)

Bahamas Aquaventure Water Park е най-големият воден парк на Карибите. Той е разположен на Бахамските острови, а в него годишно отиват 1,9 милиона посетители.

Аквапаркът предлага голям избор от атракции и разполага с 18 водни пързалки, включително "The Abyss" - 60-метрова пързалка.

Комплексът е създаден през 1998 година и освен водните забавления предлага на гостите си голям избор от търговски обекти, изобилие от нощни клубове и огромно казино.

Снимка 488546

Източник: Facebook

3. Blizzard Beach, част от света на Disney

Третият най-посещаван аквапарк в света е от света на Disney. Blizzard Beach се намира във Флорида и въпреки горещия климат, комплексът е направен с коренно различна тематика - като ски курорт.

Създаденият през 1995 година парк привлича по 2,1 милиона посетители годишно. Една от най-известните атракции в парка е така нареченият връх Гушмор (Mount Gushmore), който е изкуствено заснежен и е с височина от около 30 метра. Водната пързалка започва от върха и даже е считана за най-бързата такава в света, след като човек може да достигне скорост от цели 90 километра в час.

Снимка 488545

Източник: Facebook

2. Typhoon Lagoon, част от света на Disney

Typhoon Lagoo е вторият най-голям воден парк в света, що се отнася до броя на годишните посетителите. Комплексът е построен през 1989 година и се намира във Флорида, САЩ. Той отчита годишно около 2,3 милиона посетители.

В парка се намира една от най-големите изкуствени лагуни за сърф в света, както и един от най-големите открити вълнови басейни.

Паркът също е тематичен и пресъздава тайфун и последвалия от него хаос и разруха. Декорът и атракционният център се намират около останки и разпръснати риболовни лодки и принадлежности, които създават допълнителна атмосфера за гостите.

Снимка 488544

Източник: Facebook

1. Chimelong Water Park (Химелонг)

Chimelong Water Park е най-големият по брой посетители воден парк в света. Създаден през 2006 година в китайската провинция Гуандун, комплексът отчита над 2,5 милиона гости на година.

Паркът лесно изтласква конкуренцията в Китай, предоставяйки на посетителите най-новите и вълнуващи атракции, включително "Екстремната река" и "Возене в Торнадо".

Паркът се развива изключително бързо, предвид предвидения първоначално скромен брой на услуги, като само един ресторант например.

Известният воден парк и лидер в настоящата класация е получавал и множество отличия, сред които такива за най-добър воден парк в света и годишна туристическа атракция по избор на туристите.

Снимка 488543

Източник: Facebook