Бизнесът в България отчита огромен ръст на възстановения от Националната агенция за приходите (НАП) ДДС. Цели 22 фирми-износители натискат надолу приходите от ДДС в бюджета, става ясно от бюлетина на финансовото министерство за изпълнението на приходите и разходите към края на април.

На фона на общ спад на приходите от ДДС от 2.8% и при ръст на износа от 13.8% към февруари НАП отчита над 18% ръст на декларирания ДДС за възстановяване от износители.

Възстановеният ДДС на износители към 30 април 2023 г. е 2.26 млрд. лв., което е повишение с 350 млн. лв. (18.3 %) спрямо същия период на предходната година.

НАП върна на коректни фирми 2,5 милиарда лева ДДС

Ето кои фирми могат да очакват НАП да им възстанови ДДС

Изрядните дружества са получили обратно декларираното от тях ДДС още в рамките на текущия месец

"При 22 дружества е отчетен ръст над 10 млн. лв. на декларирания за възстановяване ДДС. Само от тези дружества декларираният за възстановяване ДДС е 760 млн. лв., което е с 584 млн. лв. (ръст от над 300 %) повече спрямо същия период на миналата година. Основната дейност на тези дружества е търговия с горива, електроенергия, специална продукция и лекарства", съобщават от Министерството на финансите.

Припомняме, че темата с огромния ДДС за възстановяване възникна със силните ръстове на износа на някои стоки като горивата и тока. За 2022 година НАП отчете 11.6 млрд. лв. възстановен ДДС, което е ръст от 3.9 млрд. лв. (50.8%) в сравнение с 2021 г.

От годишния отчет за дейността на данъчната агенция за 2022 година става ясно, че само на едно дружество държавата е възстановила с 605 млн. лв. повече ДДС в сравнение с 2021-а. От НАП категорично отказаха да назоват името му, но уточниха, че става дума за износ на електроенергия.

Събраният ДДС от сделки в страната е практически на нивото от миналата година - близо 3 млрд. лв. към края на април, като една от причините е именно, че НАП отчита сериозен ръст на декларирания ДДС за възстановяване от износители.

Българин е платил 7 милиона лева данъци като физическо лице или кои са най-големите данъкоплатци у нас

Българин е платил 7 милиона лева данъци като физическо лице или кои са най-големите данъкоплатци у нас

Енергетиката, търговията и добивната промишленост са сред най-печелившите сектори на икономиката