Аmazon очевидно не иска да ограничава продажбата на опасни или забранени продукти на своя сайт, установява разследване на Wall Street Journal.

Проучването открива повече от 4 000 артикула за продажба на сайта на компанията, които са обявени за опасни от федералните агенции и които имат подвеждащи етикети или са забранени от федералните регулатори. Сайтът показва многобройни списъци за играчки и лекарства, които не включват предупреждения за рисковете за здравето на децата и които са предварително забранени от Администрация за контрол върху храните и лекарствата в САЩ. Например постелки за спане, за които съществуват опасения, че могат да задушат бебета.

След като регулаторите изпращат на гиганта списък с опасните стоки, от Amazon премахват част от тях. Повече от половината стоки обаче остават на платформата на сайта с променено описание. 

В отговор на разследването от компанията заявяват, че изисква продуктите на сайта ѝ да "съответстват на законите и разпоредбите". Освен това се посочва, че се използват автоматизирани инструменти, които сканират за несъответстващи продукти.

"Разполагаме със специализиран глобален екип от специалисти за спазване на изискванията, които преглеждат подадената документация за безопасност, като имаме и допълнителни изисквания за квалификация, на които продавачите трябва да отговарят, за да предлагат продукти", заявяват още от Amazon. "През 2018 г. нашите екипи и технологиите, които използваме, са блокирали над три милиарда заподозрени продукти да се публикуват на сайта."

Разследването подчертава затрудненията на Amazon да наблюдава милионите продавачи на своята платформа. По-рано тази година компанията промени стандартите си за контрол на качеството на училищните принадлежности и детски бижута, продавани на сайта, след като разследване на главния прокурор на Вашингтон Боб Фъргюсън установи, че имат опасни нива на токсични метали. През последните години компанията също се бори с премахването на фалшиви продукти като се случва инцидентно да наказва легитимни продавачи заради това, че техни конкуренти ги набеждават, съобщава CNBC.

Преди време съдилищата на САЩ заявиха, че Amazon не носи отговорност за искове, свързани с продукти на трети страни, продавани на платформата. Пример за това е случай от 2018 г., когато съдия в Тенеси се произнася за Amazon по дело, при което ховърборд, закупен от сайта, избухва и изгаря семейна къща. Съдията заявява, че "Ролята на Amazon в сделката е да осигури механизъм за улесняване на обмена между субекта, който иска да продаде продукта, и лицето, което се опитва да го купи."