Най-голямата датска компания Moller-Maersk, която е и най-големият контейнерен превозвач в света, отчете неочаквана загуба през 2016 година. Корпорацията регистрира негативен финансов резултат за втори път от десетилетия насам или по-точно от Втората световна война досега. 

Акциите на фирмата поевтиняха със 7,1% на борсата в Копенхаген, след като от ръководството й обявиха загуба от 1,94 милиарда долара.

Резултатът на Maersk разочарова анализаторите, които очакваха печалба от 963 милиона долара за 2016 година, пише Bloomberg.

До някаква степен значение за негативния резултат може да има отписването на два актива на компанията за 2,7 милиона долара. Става въпрос за дъщерните фирми Maersk Drilling и Maersk Supply Service.

Maersk и Alibaba обединяват сили в спедиторската дейност

Най-големият контейнерен превозвач и Alibaba обединяват сили в спедиторската дейност

Потребителите ще си запазват място на корабите за доставки

След поевтиняването на акциите на корпорацията пазарната й капитализация падна до 227 милиарда датски крони или до 32,5 милиарда долара. За последно Maersk отчете годишна нетна загуба през 2009 в резултат на разразилата се глобална финансова криза.

По време на обявяването на резултатите от датския гигант обявиха още, че председателят Мишел Прам Расмусен се оттегля от поста след почти 18 години. На негово място ще застане Джим Хагеман Шнабе, който е председател и в Siemens.