Изминалата година не беше добра за индустриалния конгломерат General Electric (GE). На 19-ти юни 2018 г. компанията, която бе последния останал оригинален компонент от създаването на индекса Dow Jones, отпадна от бенчмарка. Само пет месеца по-късно, акциите на компанията загубиха нови 9% от стойността си, понижавайки се под психологическата граница от 9 долара, за пръв път от финансовата криза през 2008-ма година.

Независимо от свободното падане в акциите на емблематичната щатска индустриална компания обаче, тя все още привлича вниманието на инвеститори и анализатори. Сега, всички погледи са насочени към Лари Кълп - новия изпълнителен директор на компанията, който пое поста през октомври на 2018-та година.

Ето и кратка историята на възхода и падението на индустриалния конгломерат, който няколко пъти в историята е достигал до приза "компания с най-голяма пазарна капитализация в света".

1892: GE и раждането на американските иновации

Когато повечето американци чуят за General Electric, те вероятно мислят за електрически крушки, телевизори и перални машини. GE е родена от състезанието между компаниите за осигуряване на достъпна светлина и електричество, за да се стимулира растежа на индустриалната Америка и бързо да се повиши стандарта на живот на американското домакинство.

Компанията е учредена през 1892 г. в резултат на сливане между компаниите Thomson-Houston и Edison General Electric Company.

Най-ранните продукти на GE са били електрически крушки с нажежаема жичка, електрически локомотиви, ранни рентгенови апарати и електрическа печка. Компанията започва масово производство на домакински уреди през 20-те години на миналия век и скоро започва да се открива във всеки американски дом.

През следващите години, GE разработи вакуумна технология, която позволява изобретяването на микровълнови и радарни системи. Тя снабдява военните с оборудване по време на Втората световна война, а през 1949 г. въвежда J-47, най-популярния реактивен двигател в историята.

През 60-те и 70-те години GE е пионер в технологиите за лазерни светлини и медицински изображения.

1981: Ерата на "неутронния" Джак Уелч

След като бившият химичен инженер Джон Ф. Уелч младши заема поста изпълнителен директор на компанията през 1981 г., GE придоби RCA и NBC и разшири дейността си в сектора на финансовите услуги.

Титан в света на бизнеса, Уелч е бил известен с агресивното си поведение и съкращения на ненужен персонал в компанията. Той си спечелва прякора "Неутронен Джак" заради тактиката си да елиминира служители на GE, но да оставя физическите активи непокътнати.

По времето, когато Уелч се оттегля, като ръководител на компанията през 2001 г., той е превърнал GE от производствена и индустриална компания на стойност 25 милиарда долара в конгломерат с пазарна оценка в размер на 130 милиарда щатски долара.

2008: GE в криза

Финансовата криза от 2008 г. удари силно компанията. Акциите й падат с 42% през годината, а след напускането на Уелч става ясно, че тя е претоварена и "свръхраздута".

Финансовото звено на конгломерата - GE Capital почти води до фалит на целия холдинг по това време, защото няма конкурентни предимства пред останалите компании. До ден днешен финансовото звено продължава да получава критики от експертите, че е твърде непрозрачно и тромаво, като структура.

Уорън Бъфет се включи и инвестира 3 милиарда долара през 2008 г. за стабилизиране на операциите на GE. Проблемите на компанията обаче, не свършиха с финансовата приза. Покупката на енергийния бизнес на френската транспортна компания Alstom за 9.5 млрд. долара през 2015 г. също беше широко смятана за провал.

По време на управлението Джефри Р. Иммелт, бивш ръководител на GE Medical Systems и наследник на Уелч, GE беше принудена да се раздели с финансовото си поделение GE Capital и да се върне към корените си в индустриалното производство.

GE също така се раздели и с други свои неосновни бизнеси, като звеното си за недвижими имоти, както и подразделенията си NBCUniversal, GE Plastics, GE Water и GE Appliances.

През 2009 г. компанията намали годишния си дивидент от 1.24 на 0.82 долара. Дивидентите продължиха да се понижават и през 2010-та година.

2017: GE се опитва да се справи с бурята

General Electric отпразнува своята 125-та годишнина през 2017 г., като през годините бе известна със своята надеждност и стабилност на финансовите пазари. Не точно така обаче стоят нещата за конгломерата през последните няколко години, определяни, като най-лошите в историята й.

Акциите са поевтинели с цели 69.05% от януари 2017 г., когато компанията обяви, че ще съкрати 12 000 работни места, а дивидентът за декември беше намален с 50%.

Пазарната капитализация на компанията, която възлиза на 107 млрд. долара през август 2018 г., е паднала повече от цялата пазарна капитализация на конкурента й Honeywell International Inc.

След последния спад на General Electric на 9 ноември 2018 г. Тя е оценена на 72.63 млрд. долара. Към днешна дата, пазарната оценка вече е над 81 милиарда долара, или бележи леко възстановяване.

През ноември 2017 г. GE обяви планове за широко преструктуриране и намали наполовина своите тримесечни дивиденти - от 24 на 12 цента на акция. През същия месец GE съкрати хиляди служители във всичките си подразделения на страната. Акциите на компанията загубиха 3.5% след изявлението.

На 1 октомври 2018 г. GE съобщи, че Лари Кълп ще замени Джон Фланери, като председател и главен изпълнителен директор на компанията незабавно. Фланери, който бе обещал да намали бизнес сегментите на GE, беше заменен само след около година.

Борбата на индустриалния конгломерат продължава, а инвеститори и анализатори наблюдават с интерес дали ще видим успешен обрат в бизнеса на компанията. В усилията си за рационализиране на операциите, GE обяви през юни 2018 г., че планира да превърне своя здравен бизнес в самостоятелна единица.

Компанията също така разкри, че ще продаде дела си в петролната компания Baker Hughes, надявайки се, че тези й действия ще й позволят да се съсредоточи върху авиацията, енергетиката и възобновяемите енергийни източници.

Здравното отделение на компанията - GE Healthcare, обяви през април 2018 г., че ще продаде своя IT бизнес на Veritas Capital за 1.05 млрд. долара. Тази продажба беше първата от планираните продажби на активи в размер на 20 млрд. долара, насочени към създаването на "по-опростена и по-фокусирана GE".

След това, през декември, General Electric подаде документация за IPO на GE Healthcare, новини, които изпратиха акциите на компанията с повече от 8%. Публичното предлагане направи GE Healthcare, която произведе близо 19 милиарда долара приходи през миналата година, една от най-големите компании за обществено здравеопазване в света.

Освен придобиванията, разпродажбите и IPO-та, не трябва да се пренебрегва факта, че GE има клиенти в над 180 страни и в нея работят 313 000 души по целия свят. Тя оперира в няколко големи индустриални сегмента - включително енергетика, възобновяема енергия, нефт и газ, авиация, здравеопазване, транспорт, осветление.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на General Electric