Германия глоби американската банка Citigroup с близо 13 милиона евро, като причината е пропуски в контрола на търговската си система. Това съобщи националният банков регулатор, е най-голямата си санкция досега наложена от отдела за защита на потребителите, предаде Reuters.

Случаят е свързан със недоразумение от 2022 г., включващо 1,4 милиарда долара погрешни поръчки за продажба на акции - факт, който раздразни пазарите и за което Citigroup вече беше глобена с 61,6 милиона паунда от британските власти през май.

На 2 май 2022 г. Citi обработи поръчка на стойност 444 милиарда долара, която трябваше да възлиза на едва 58 милиона долара, което доведе до погрешни поръчки за продажба на стойност 1,4 милиарда долара, според разследването на британците.

Властите във Великобритания и в Германия заявиха, че грешката е въведена от един търговец, известна като грешка на "дебелия пръст".

Според германският регулатор BaFin Citigroup Global Markets Europe AG "не е успяла да гарантира, че не са предадени грешни поръчки". Такива грешки могат да "отключат или поне да допринесат за смущения на пазара", смята BaFin.

Citigroup ще съкрати 20 000 служители през следващите 3 години

Една от най-големите банки в САЩ ще съкрати 20 000 служители през следващите 3 години

Съкращенията биха могли да спестят до 2,5 милиарда долара

Във Франкфурт Citigroup заяви, че е предприела "стъпки за укрепване на нашите системи и контрол и остава ангажирана с осигуряването на пълно съответствие с нормативните изисквания".