Google ще плати 1 млрд. долара през следващите три години на издатели за съдържанието им. Това обяви главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай, съобщиха световните агенции. Най-вече европейските медии се борят за компенсации по отношение използването на тяхното съдържание.

Google News Showcase, както се ще се нарича новият продукт ще позволява на издателите да избират и представят свое съдържание. Той ще бъде достъпен първо в Германия, където изданията Der Spiegel, Stern, Die Zeit, както и в Бразилия

Около 200 издатели в Аржентина, Австралия, Великобритания, Бразилия, Канада и Германия са заявили участие. "Този финансов ангажимент, най-големият ни до този момент, ще плаща на издателите за създаване и подреждане на висококачествено съдържание за различни видове новинарско онлайн преживяване", коментира Пичай в публикация в блога на компанията.

Продуктът ще бъде пуснат в Google News на устройства с Android и вероятно и на Apple.

Този подход се различава от другите ни новинарски продукти, тъй като се опира на редакционния избор, който отделните издатели правят за това кои истории да покажат на читателите и как да ги представят ", каза Пичай.

Немският Spiegel Group приветства проекта.

Европейският съвет на издателите, чиито членове са News UK, Guardian, Pearson, New York Times и Schibsted обаче не изразиха ентусиазъм.