Най-големият производител на уран в света - казахстанската Kazatomprom ("Казатомпром"), ще увеличи производството си с около 10% през 2024 година, на фона на нарастващото търсене на атомна енергия и опасенията за глобална енергийна криза.

Държавната компания на Казахстан очаква да произвежда между 25 000 и 25 500 тона, което е нарастване с 2000-3000 тона в сравнение с 2023 г., става ясно от бюлетина за Ядрената енергетика.

САЩ не се отказват от руския уран

САЩ не се отказват от руския уран

Цените на бензина на дребно в САЩ достигнаха исторически връх

Според "Казатомпром" ключов фактор, който е допринесъл за подобряване на условията на пазара на уран, е международният дебат за социалното и екологично влияние на енергийната инфраструктура.

Преди пандемията търсенето на ядрени и въглищни енергийни източници падна срещу конкуренцията на пазара от все по-евтиния природен газ и възобновяемите източници на енергия.

Уранова мина в Казахстан

Източник: iStock Images

Уранова мина в Казахстан

След като войната в Украйна избухна обаче редица държави наложиха забрана за внос на руски енергийни източници.

Руската федерация, Казахстан и Узбекистан осигуряват около половината от урана за американската индустрия. Представители на сектора са се застъпили за запазване на разрешението на Вашингтон за внос на уран от Руската федерация.

САЩ може да започне да трупа национален резерв от уран

САЩ може да започне да трупа национален резерв от уран

Може ли липсата на ядрено гориво да бъде въпрос от национална сигурност?

В същото време, САЩ наложиха забрана за всякакъв внос на природен газ и петрол от Русия, както обяви президентът Джо Байдън. По неговите думи, решението е подкрепено както от Демократическата, така и от Републиканската партия. В същото време американският президент призна, че последствията от подобни санкции ще "ударят" и САЩ - цените на бензина ще продължат да растат.