Супермаркетите в Европа преживяват ужасяващ край на 2018 година и предупреждават, че новоприети европейски регулации могат да доведат до по-скъпи стоки през следващата година, разказва Politico.

В сряда Брюксел постигна съгласи по нов закон, който трябва да защити европейските земеделци и да им помогне в битката им срещу супермаркети като германската Aldi и френската Carrefour, както и срещу гигантите в хранителната индустрия, срещу които има обвинения, че притискат фермерите.

Законодателството бе придвижено от комисаря по земеделия Фил Хоган. Според него, веригите използват срещу земеделците т. нар. нечестни търговски практики, като например твърде неизгодни договори и закъснения в плащанията.

Първоначално, идеята бе той да обхване само земеделците, но в крайна сметка включи и средноголемите производители на храни с годишен оборот от до €350 милиона годишно. Веригите обаче се оплакват, че новият закон няма да помогне особено на фермерите, но в същото време ще помогна на произоводителите на храна, които вече се радват на по-висок марж печалба от търговците.

Европейският съюз аплодира новите правила като значителна стъпка в посока защита на най-уязвимите по веригата на хранителното производство и доставки.

Преди законът окончателно да влезе в сила, страните-членки на блока ще трябва да постигнат пълно съгласие по текстовете през януари.

Веригите посочват, че 95 процента от стоката, която купуват, идва от компании-производителки, а не от земеделците. Търговците на дребно купуват твърде малко директно от земеделците и много по-често постигат сделки с гиганти в бранша като Arla, Nestlé и Danone.

Освен това, те се оплакват, че маржът сред веригите е между 1 и 3 процента заради по-високи разходи за заплати, транспорт и охлаждане и съхранение. Най-голямото разочарование за тях е, че новите правила ще защитават по-големите бизнеси с оборот до €350 милиона.

"Сигурена съм, че земеделците ще се чувстват по-сигурно. Но дали тези нечестни практики наистина се случват между земеделеца и търговеца? Не съм сигурна. Мисля, че те са факт в отношенията между земеделеца и производителите на храни", казва Мириям Шнайдер от Federal Association of the German Retail Grocery Trade. "Сега компаниите ще могат да се оплакват едностранно от търговците, без последните да могат да отвърнат. Именно от това се страхувахме най-много".

Шнайдер посочва още, че 20 страни от блока вече имат достатъчно силни регулации, които защитават земеделците.

И най-лошото е, че няма никаква яснота точно какъв ще бъде ефекта от закона - нито сред дипломатите, нито сред представители на индустрията, нито дори сред някои от евродепутатите, които се занимаваха с темата.