Lufthansa губи 1 милион евро на час, докато пандемията на коронавирус парализира пътуванията, заяви изпълнителният директор Карстен Спор, предупреждавайки, че германската авиокомпания ще има нужда от държавна помощ, за да оцелее.

Във видео съобщение до персонала, Спор каза, че групата Lufthansa е изправена пред "най-голямото предизвикателство в 65-годишната ни история".

Карантинните мерки, предприети по целия свят, за да забавят коронавируса, принудиха милиони хора да изоставят плановете си за пътуване и да си останат вкъщи, което изправи авиокомпанията пред невиждани затруднения.

Lufthansa спира 95% от полетите, за да спаси бизнеса си

Най-голямата авиокомпания в Европа спира 95% от полетите, за да спаси бизнеса си

Групата очаква да получи и държавна помощ

Спор заяви, че групата Lufthansa, която включва дъщерни дружества Eurowings, SWISS, Austrian Airlines, сега превозва по-малко от 3000 пътници дневно в сравнение със преди пандемията от средно 350 хил. на ден.

"Няма да можем да преживеем тази все по-продължителна криза без държавна подкрепа", заяви Спор в обръщение към служителите си.

Спор заяви, че вече са започнали дискусии за спасителни пакети с правителства в страни, където са базирани нейните авиокомпании.

Lufthansa закрива Germanwings

Коронавирусът приземи завинаги авиокомпания Germanwings

Броят на пътуващите няма да се възстанови в следващите година-две, според анализатор

"Оптимист съм, че тези разговори в Берн, Берлин, Брюксел и Виена ще доведат до добри резултати."

Lufthansa започна кризата с финансови резерви от около 4 милиарда евро, каза той. Но изправена пред влошаващо се положение, групата предприе драстични стъпки за съкращаване на разходите, за да остане в плаване.

Lufthansa обяви закриването на превозвача Germanwings.

Около 7000 работници бяха пряко засегнати от това, сред които 1400 служители на Germanwings.

Над 87 000 работниците в групата на Lufthansa- над 60 процента от работната сила - са на субсидирани от правителството схеми за по-кратко работни време., Повечето от тях са в Германия.

Около 700 самолета на Lufthansa са заземени сред избухването на коронавирус.

Наскоро Международната асоциация за въздушен транспорт заяви, че за спасяването на авиокомпаниите може да са необходими 200 милиарда долара.