Смартфоните, интернет браузърите, както и стрийминг платформите са добре познати технологии днес, разработени от най-големите гиганти в технологиите. Преди десетилетия обаче тези милиардни корпорации са били стартиращи фирми, създадени от млади ентусиасти. CNBC разказва откъде са тръгнали лидери, като Microsoft, Apple и eBay.

1. Hewlett Packard

Историята на корпорацията започва през 30-те години на миналия век. Тогава Бил Хюлет и Дейв Пакард започват да работят заедно в нает гараж в Пало Алто, Калифорния. След десетилетия HP се превръща в огромен бизнес, произвеждащ всякакви технологични продукти - от компютри и калкулатори, до атомни часовници и принтери. През 2015 година компанията беше разделена на две и се родиха HP Enterprise и HP Inc.

2. Microsoft

Бил Гейтс и Пол Алън създават една от най-големите компании в света през 1975 година. Те създават операционната система Windows, като според данните над 400 милиона устройства работят с последната й версия - Windows 10. Повече от 1,2 милиарда души ползват пакета Microsoft Office.

3. Apple

Година по-късно Стив Джобс, Стив Возняк и Роналд Уейн слагат началото на една от най-емблематичните технологични марки в света. Със своите първи версии на iMac, iPod и iPhone Apple диктува стандартите в технологичните иновации.

4. еBay

През 1995 година създателят на платформата Пиер Омидяр пише код за сайт, наречен AuctionWeb. До юни 1996 година през интернет страницата са извършени продажби на стоки за 7,2 милиона долара. Година по-късно компанията е преименувана на eBay.

5. Goolge

Подобно на HP интернет търсачката също се появява на бял свят в гараж в Менло Парк. Лари Пейдж и Сергей Брин, които са състуденти в университета в Станфорд, създават браузъра. Всеки ден продуктите на Google и Android се ползват от милиони хора.

Невероятният живот на "бащата" на Google Лари Пейдж

Невероятният живот на "бащата" на Google Лари Пейдж

Още като студент компютърният учен сънува, че "сваля цялата информация в интернет"

6. Facebook

Марк Зукърбърг, заедно с приятелите си Дъстин Московиц, Крис Хюз и Едуардо Саверин пускат сайтът Facebook през 2004 година. Той се превръща в световен феномен и в момента има над 1 милиард активни потребители.

7. Twitter

На 21 март 2006 година Джак Дорси изпраща първия туит. 10 години по-късно мрежата се използва от политически лидери, дисиденти и от всякакви хора по света за споделяне на информация.