На тържествена церемония в галерия Софийски арсенал бяха връчени ежегодните награди в престижния конкурс "Най-добра българска фирма на годината". Конкурсът отличава за седма поредна година най-успешните български компании. Организатор е Първа инвестиционна банка (Fibank), която си е поставила за цел чрез него не само да популяризира българския бизнес, но и да представи най-впечатляващите и устойчиви модели на предприемачество, за да могат те да се превърнат в еталон и вдъхновение.

Победителите сред близо 300 фирми участници бяха определени от жури в състав: г-н Чавдар Златев, главен директор Корпоративно банкиране, член на УС на Fibank и Изпълнителен директор, Кънчо Стойчев - социолог, президент на световната асоциация Gallup International и председател на Съюз "Произведено в България", финансистът Емил Хърсев, издателят на "24 часа" Венелина Гочева, Лъчезар Богданов - управляващ партньор "Индъстри уоч", Йордан Матеев - Изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия и Ваня Манова - мениджър на Mastercard за България и Македония. В своите оценки журито се ръководеше от критерии като устойчиво развитие, възможности за справяне в конкурентна среда, потенциал за навлизане на нови пазари и иновативност. Всички участвали в конкурса компании имат български капитал, български мениджмънт и представляват български бранд.

Първа награда за "Средна и голяма фирма" спечели "Прогрес" АД - фирма със 100-годишна история в производството на висококачествени технически отливки от чугун. "Велпа" ЕООД - производител на велпапе и опаковки, зае второто място в категорията. "Радиком" ЕООД, които произвеждат подправки, нишестета, зърнени закуски и готови хранителни смеси, са трети в надпреварата.

Призът за най-добра компания в категория "Микро и малка фирма" отиде при троянската мебелна фабрика "Гадевски" ООД, която има дългогодишен опит в производството на маси и столове от масивна дървесина и изнася за цяла Европа. Нейни подгласници са "Палинико" ООД - производител на поръчкови редуктори, зъбни колела и всякакъв вид задвижващи елементи, и "Ивелико" ЕООД - млада компания, която разработва софтуерни продукти и услуги.

"Мобайл Системс" ООД спечели наградата на публиката чрез онлайн гласуване. Компанията е на пазара за разработка на софтуерни приложения от 2001 г., а основният продукт на фирмата - OfficeSuite, се ползва от над 300 млн. потребители по цял свят.

Призът "Най-успешна българка в бизнеса", с който организаторите от Първа инвестиционна банка от миналата година стимулират жените предприемачи у нас, отиде при Симона Сребранова - управител на "Симонас Кардс" ЕООД, водещ производител на идентификационни, банкови и гифт карти.

Сред номинираните тази година почти 300 фирми има много предприятия за мебели и текстил, за елементи и оборудване в машиностроенето, софтуерни и телекомуникационни компании, строителни, инженерингови и проектантски фирми. В състезанието по традиция се включиха много производители на хранителни продукти и напитки, търговци на едро и дребно, земеделски производители и транспортни фирми.