Сметките на "Топлофикация София" могат да бъдат запорирани, ако до една седмица дружеството не изплати поне част от дълга си към "Булгаргаз", който е в размер на от близо 100 милиона лева. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на газовата ни компания Николай Павлов.

"Ситуацията е много тревожна. Тук трябва да се обединят усилията на всички институции", коментира той.

Припомняме, че на 15 юли "Булгаргаз" заведе дело срещу "Топлофикация София" за близо 71 милиона лева.

Топлофикацията в Букурещ фалира

Топлофикацията в Букурещ фалира

Кметът на града обеща да няма съкращения

"Очакваме до 7 септември те да изплатят задълженията си по делото, в противен случай "Булгаргаз" ще предприеме действие за запор на сметки с цел събиране на вземанията", допълни Павлов.

Според него поскъпването на газа от днес се дължи на по-голямото търсене и недостига на суровината на международните пазари. Окончателното решение на енергийния регулатор за процента на поскъпване на газа за септември ще стане ясно днес следобед.

Още през юни тази година стана ясно, че от "Булгаргаз" са поискали "Топлофикация София" да предложи план, по който ще изплаща своите задължения, но така и не са получили такъв.

В края на 2020-а "Булгаргаз" започна да съди "Топлофикация София" за 110 милиона лева, след като от дружеството така и не изплатиха дълга си до края на месец декември.

Същият сценарий се разви и през 2019-а година, когато "Булгаргаз" отново се обърна към съда. След като топлофикационното дружество погаси част от задълженията си обаче, искът беше оттеглен.

"Булгаргаз" иска газът да поскъпне със 17%

Цената на газа може да удари 10-годишен рекорд

Дали това ще се случи ще разберем на 1 септември

Вчера председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова предупреди, че близо 1 милион софиянци могат да останат без парно и топла вода от новия отоплителен сезон. Имало и опасност от режим на ток. Причината е, че Изпълнителната агенция по околната среда и водите не е подновила комплексното разрешително на "Топлофикация София" заради неизпълнение на изискванията за отделяните емисии на азотни оксиди.

Към днешна дата за столичното топлинно дружество има два риска. Единият е свързан с евентуалното спиране на парното и топлата вода, а другият с евентуалното спиране на електричеството, заради претоварването на мрежите.

"Проблемът е, че няма енергийна мощност, която да замести "Топлофикация София", която произвежда близо 4000 мегаватчаса годишно. При спирането на топлофикацията се изправяме пред риск от режим на тока", заяви вчера бившият омбудсман Мая Манолова.

И все пак "няма опасност столичани да останат без парно и топла вода". Това заяви днес пред BTV изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Александър Александров.

"Топлоподаването е гарантирано с решение на Конституционния съд от 2010-а година, което казва, че в никакъв случай топлоподаването за софиянци не може да бъде прекъсвано. Спирането би било катастрофално за София", коментира той.

Вчера депутатите от Комисията по енергетика дебатираха може ли "Топлофикация София" да продължи да работи при положение, че през последните години не са предприети мерки за подобряване на инсталациите ѝ, така че те да отговарят на европейските норми за екология.