Ако администрацията на Тръмп изпълни последната си заплаха за нови мита срещу Китай, Apple ще загуби много, твърдят анализатори. Новите мита могат да свалят продажбите на iPhone с между 6 и 8 милиона в САЩ следващата година, заяви технологичният анализатор Дан Айвс от финансовата компания Wedbush Securities. Това може да намали печалбите на компанията с 4% през 2020 г., пише CNN Business.

Президентът Тръмп заплаши с нови мита в размер на 10% върху оставащите китайски стоки за 300 млрд. долара, които все още нe подлежат на тарифи. Тези стоки включват лаптопи, смартфони и други технологии, и ще засегнат особено тежко американската технологична индустрия.

Айвс твърди, че това ще е голям удар за Apple. Акциите на компанията паднаха с 2% в четвъртък, a в петък с още 1%. Уолстрийт продължава да се притеснява, че търговската война може значително да увеличи цената на моделите по целия свят.

Въпреки че Айвс смята, че Apple ще може да смекчи някои от наложените тарифни увеличения, като направи промени във веригата си на доставки, процесът ще е бавен. Компанията може да успее да премести между 5% и 7% от производството на iPhone в Индия и Виетнам през следващите две години, ако ситуацията остане същата.

Но така или иначе Apple не може да изостави Китай изцяло и клиентите на iPhone вероятно ще трябва да плащат повече, ще забавят покупките си или ще се ориентират към други смартфони.

Американската компания наскоро обяви по-добри от очакваните печалби, а Уолстрийт поздрави изпълнителния директор Тим Кук относно изявлението му, че Apple успешно променя стратегията си в Китай, като намалява цените на iPhone в региона. Въпреки това, Айвс отбеляза, че Apple е в критичен период, тъй като борбата ѝ за нови клиенти в Китай е трудна.

Apple търси тласък на продажбите в Китай с нов проект

Apple търси тласък на продажбите в Китай с нов проект

Проектът е "ускорител" за разработчици и е подобен на този в Индия