Зомбитата са истински. Е, поне "зомби компаниите" са реални. Определяни като икономически нежизнеспособни фирми, които трябва да вземат заеми, за да останат живи, една ера на евтини пари и високорискови инвестиции подхрани възхода на "ходещите мъртви" в света на бизнеса през последното десетилетие.Дейвид Трейнър, главен изпълнителен директор на фирмата за инвестиционни проучвания New Constructs, смята, че сега има около 300 публично търгувани зомби компании.Но с нарастващите лихвени проценти, парите вече не са толкова евтини, колкото бяха преди. Това означава, че компаниите-зомбита са изправени пред време за равносметка, която ще засегне както инвеститорите, така и икономиката като цяло, тъй като страховете от рецесия нарастват, смята още експертът."Когато икономическата реалност удари тези компании и те стигнат до нула или близо до нея, което ще видим в пика, много инвеститори ще бъдат смазани", каза Трейнер пред Fortune. "Ще видим потенциално огромно въздействие върху потребителското търсене... ще има много хора, които ще бъдат разочаровани."Какво е зомби компания?

Какво точно прави една зомби компания и колко има в САЩ е въпрос на дебат, сред експертите и пазарните наблюдатели.Goldman Sachs наскоро изчисли, че около 13% от регистрираните в САЩ компании "могат да се считат" за зомбита, които нарече "фирми, които не са произвели достатъчно печалба, за да обслужват дълговете си".Но в проучване от миналата година Федералният резерв установи, че само приблизително 10% от публичните фирми са били компании-зомбита през 2019 г., използвайки малко по-строги критерии. И в още по-объркващ обрат, стратегът на Deutsche Bank Джим Рийд проведе проучване през април 2021 г., което установи, че над 25% от компаниите в САЩ са били зомбита през 2020 г.За сравнение, през 2000 г. само около 6% от фирмите в САЩ са били в същата ситуация, според констатациите на Рийд.Трейнър, който спечели славата си с няколко пророчески прогнози за зомби компании през последните години, също вярва, че броят на тези изкуствено поддържани фирми в САЩ е нараснал драматично през последните няколко десетилетия.Но той определя зомби компаниите, използвайки по-холистичен метод. От гледна точка на Трейнър, зомбитата са фирми с по-малко от две години наличен "спасителен пояс" въз основа на техния среден свободен паричен поток, които също се борят да се разграничат от конкурентите, имат слаби маржове и им липсват възможности за бъдещ растеж на печалбите."Така че има много малка вероятност "изгарянето" на пари някога да се подобри", каза той.Трейнър и неговият екип са съставили списък от около 300 публично търгувани зомбита, които следят отблизо, и докато повечето от тях са по-малки фирми, някои от тях напоследък са в полезрението на обществеността.Компании, като онлайн търговеца на дребно на автомобили Carvana и някогашния високопоставен производител на стационарни велосипеди Peloton влизат в списъка, заедно с любимите меме-акции AMC и GameStop.Според Трейнър, много от тези компании-зомбита в крайна сметка ще видят, цените на акциите им да паднат до $0, тъй като пазарът осъзнава, че не могат да оцелеят при нарастващите лихвени проценти.Федералният резерв повиши лихвените проценти пет пъти тази година, за да се бори с рекордната от почти 40-години инфлация, което доведе до скок на разходите за заеми за корпорациите. Това засяга компаниите-зомбита, които вече се борят да плащат лихвените си разходи, много повече от всички останали.Но докато потенциалният крах на зомби компаниите може да бъде болезнен за инвеститорите и икономиката в краткосрочен план, Трейнър твърди, че това няма да е най-лошото нещо в дългосрочен план. Вместо това той смята, че това представлява необходимо прочистване на финансовата система.Възходът на зомбитата и тяхното въздействие върху икономиката

Как изобщо се случи това нашествие на зомбита?В годините след Голямата финансова криза от 2008 г. централните банки по света отчаяно се опитваха да възобновят икономическия растеж и да намалят безработицата. За да направят това, много от тях решиха да намалят лихвените проценти и да въведат други свободни парични политики, предназначени да стимулират кредитирането и инвестициите.Това беше началото на ерата на "безплатни пари", която постави парите в ръцете на спекулантите, които бързо се обърнаха и купиха рискови финансови активи, изпращайки ги до нови висоти.S&P 500, например, се повиши с повече от 545% между дъното си след голямата финансова криза през февруари 2009 г. и най-високото си ниво през ноември 2021 г. И през същия период средната продажна цена на жилища в САЩ скочи с почти 110%, докато криптовалутите се трансформираха в клас активи на стойност повече от трилион долара.Спекулативната ера достигна своя връх през 2021 г., след като стимулите покрай пандемията подхраниха бум в инвестициите на дребно, според Трейнър. По това време криптовалутите като биткойн се повишиха, IPO и SPAC пазарите бяха в пламъци, а търговците на акции на меме-компании тласкаха акциите на зомби компании като AMC и GameStop все по-високо.Трейнър вярва, че тази ера на спекулативно инвестиране е увеличила драматично броя на зомби компаниите в САЩ, навредила е на производителността и е направила икономиката по-уязвима по време на рецесии.

"Мисля, че в дългосрочен план зомбитата са причинили значително намаляване на растежа и просперитета", каза той. "Защото на практика това, което е зомби акция, на практика е загуба на капитал. До степента, в която капиталът се използва разточително в тези предприятия, които всъщност никога не са произвели реална икономическа стойност, ние губим възможността да го инвестираме в по-продуктивни области."

Повтаряйки коментарите на Трейнър, стратегът на Deutsche Bank Джим Рийд каза миналата година, че компаниите-зомбита отслабват икономиките, като минимизират растежа на фирмите в отраслите, в които оперират.

"Оцеляването на фирмите-зомбита вероятно е пречка за растежа на производителността, тъй като тези фирми задръстват пазарите и отклоняват кредити, инвестиции и умения от потока към по-продуктивни и успешни фирми", каза той в своето проучване от 2021 г., като се позовава на данни от BIS.

Трейнър отива крачка по-далеч от Рийд, като твърди, че оцеляването на зомби компаниите е заплаха за САЩ в една все по-конкурентна световна икономика.

"Ако нямаме ефективни и продуктивни капиталови пазари, губим вероятно едно от най-големите конкурентни предимства, които имаме като държава, което е способността ни да разпределяме капитал по-ефективно и бързо за най-доброто му и най-добро използване", каза той. "И това е част от проблема. Хората забравиха, че това е целта на капиталовите пазари. Те са за разпределяне на капитала за най-доброто му и най-добро използване".

Крахът на зомбитата и уроци за инвеститорите

Ерата на зомби компаниите може би е към своя край, тъй като лихвените проценти се повишават, принуждавайки нерентабилните фирми да изгарят все повече и повече пари. Но според Трейнъ, крахът на зомби компаниите в крайна сметка ще бъде от полза за икономиката и ще помогне да се научат по-младите инвеститори, които са живели през ера на спекулативен излишък, за важността на управлението на риска.

"Имаше среда, в която хората са израснали и не разбират риска. Вземете меме акциите за пример, за Бога", каза Трейнер, позовавайки се на любимия AMC на Reddit. "Купувате филмова компания, чийто най-голям конкурент току-що фалира... След това виждате всички конкурентни сили да притискат маржове, а ръководството говори за закупуване на златна мина и как ще продават пуканки в хранителните магазини? Да, сигурен съм, че ще изградят конкурентно предимство около пуканките".

Трейнър продължи, като твърди, че младите инвеститори, които са изпомпвали зомби акции по време на пандемията, не разбират разликата между спекулиране и инвестиране, което е толкова красноречиво изложено от ментора на Уорън Бъфет, Бенджамин Греъм, в книгата му от 1949 г. "Интелигентен инвеститор."

Греъм разграничи инвеститорите, чийто "основен интерес е да придобият и държат подходящи ценни книжа на подходящи цени", и спекулантите, които просто се интересуват от "прогнозирането и печалбата от пазарните колебания".

Преди повече от 70 години той също предупреди за опасностите от това да позволим на спекулациите да се развихрят на фондовия пазар.

"Разликата между инвестициите и спекулациите в обикновени акции винаги е била полезна и изчезването й е причина за безпокойство. Често сме казвали, че Уолстрийт като институция би било добре да възстанови това разграничение и да го подчертае във всички свои отношения с обществеността. В противен случай фондовите борси може някой ден да бъдат обвинени за тежки спекулативни загуби, за които тези, които са ги претърпели, не са били правилно предупредени", пише Греъм.

Трейнерът твърди, че виждаме въздействието от игнорирането на предупреждението на Греъм днес с покачването (и предстоящия спад) на зомби акциите.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.