Първо трябва да проучим информацията от Pandora Papers и след това със сигурност ще има реакция. Това заявиха за БГНЕС от Министерския съвет по повод разкритията на международното разследване за това как световни политици са използвали данъчни убежища за лична облага.

В проучването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) попадат и двама български политици, както и настоящият финансов министър на Сърбия Синиша Мали.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Мали - един от най-близките съратници на президента Александър Вучич и бивш кмет на Белград, е е собственик на 24 луксозни апартамента на българското Черноморие.

Още през 2015 г. журналистическо разследване е установило, че той е купил луксозните жилища на стойност около 5 млн. евро като собственик на две офшорни компании на британските Вирджински острови. Имотите са в българския курорт "Свети Никола" и са били закупени през 2012 и 2013 г., по времето, когато Мали беше икономически и финансов съветник на Александър Вучич - тогава вицепремиер на Сърбия. Апартаментите у нас са закупени от компания на Сърджан Дабич - бивш баскетболист и директор на сръбския филиал на руската нефтена компания "Лукойл".

Pandora Papers: Финансовият министър на Сърбия купил имоти за милиони по българското море

Pandora Papers: Финансовият министър на Сърбия купил имоти за милиони по българското море

Синиша Мали бил собственик на две офшорни компании на Вирджинските острови

Разследването Pandora Papers обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят. По него са работили 600 журналисти от 117 държави.

130 лица, сред които повече от 30 водещи политици, са били обект на разследване. Сред тях са кралят на Йордания и чешкият премиер, както и лидерите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер. Сред бившите управляващи изскача и името на експремиер на Великобритания Тони Блеър.

Преди 5 години пък гръмна скандалът с разкритията от "Досиетата от Панама" (Panama Papers) относно финансовите мерки на офшорни компании и техните крайни бенефициенти. Сред лицата, които изплуваха тогава, имаше и българи.

Данните бяха най-голямото изтичане на секретна информация за офшорни сметки в историята. Над 200 хиляди такива дружества бяха част от разследването на досиетата от Панама.

Pandora Papers разкрива нов грандиозен офшорен скандал

Pandora Papers разкрива нов грандиозен офшорен скандал

Поредни данъчни убежища и лидери, които укриват доходи