Европейският проиводител на самолети Airbus работи над крупно споразумение с два авиопревозвача от Азия - AirAsia и StarLux Airlines. Резултатът от преговорите може да стане рекордна по мащабите си сделка за 29 милиарда долара.

Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Airbus подготвя споразумение с най-големия превозвач в региона AirAsia за продажбата на самолети за $23 милиарда. Малайзийската авиокомпания, която е вторият по обем на заявките купувач на тяснофюзелажни въздушни лайнери тип А320, може да придобие около 100 А321neo. Освен това се водят преговори за поръчка на допълнителни 34 широкофюзелажни A330neo. 

В същото време, отбелязва Bloomberg, Airbus е близко до споразумение за продажбата на въздушни лайнери на стойност около $6 милиарда на тайванския стартъп StarLux Airlines.

И двете сделки още не са сключени официално, очаква се в крайна сметка поне част от тях да бъдат обявени по време на Авиошоуто в британския град Фарнбъроу.

Тази поръчка на A321neo може да доведе до това, AirAsia да надмине индийската компания Interglobe Aviation Ltd. като най-големият купувач на самолети с марката Airbus, разширявайки пакета от заявките си до 504 самолета. 

Сделката е крайно важна за Airbus: изборът на AirAsia в полза на A330neo ще подкрепи европейския производител в тежката конкурентна борба с американския Boeing, който активно увеличава продажбите на самолета тип 787 Dreamliner. 

Преди дни американският производител обяви ръст на доставките със 7 на сто. За първото полугодие на Boeing са били поръчани 460 въздушни лайнери, а на Airbus - едва 206 самолета.