Американският производител на шоколадови изделия Hershey Co отклони предложението за сливане с Mondelez International Inc на стойност $23 милиарда, в резултат на което би се създала най-голямата в света компания в сектора.

Обединяването на двете водещи производител на сладкарски  изделия би позволило на  Mondelez да засили своето присъствие на международните  пазари за сметка на разширяване на бизнеса си в САЩ. В Щатите значителен дял от този пазар се пада на Hershey.

"Съветът на директорите на компанията единодушно отклони предложението и реши, че то не може да служи като основа на понататъшни преговори с Mondelez", съобщиха от Hershey, цитирани от Reuters.

Вчера акциите се покачиха с 16,8 процента до $113,49, в същото време цената на книжата на Mondelez нарасна с 5,9 процента до $45,51.

В момента Mondelez е вторият по големина играч на световния пазар на сладкарски изделия, Hershey заема петото място.

Съгласно данните на изследователската компания Euromonitor International Ltd., сливането на двата големи производители би ги изкачило на първо място със 18 дял на световния пазар.

Обединената компания би задминала по този начин Mars Inc, която към настоящия момент заема дял от 13,3 процента на световния пазар на „сладки стоки”.