Холдинговото дружество на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway купува активи на американска енергийна компания Dominion Energy - за пренос и съхранение на природен газ за 4 милиарда долара, разширявайки енергийните си операции, пишат чуждестранни медии. Като се включи и поемането на дълг, сделката възлиза на почти 10 милиарда долара.

Това е първата голяма покупка от Berkshire след като бе обявена пандемията и след последващия крах на пазара през март.

Енергийната единица на Berkshire, Berkshire Hathaway Energy, купува Dominion Energy Transmission, Questar Pipeline и Carolina Gas Transmission, 50% от газопреносната система Iroquois и 25% от съоръжението за втечнен природен газ в Cove Point в Мериленд.

За Berkshire този ход значително увеличава отпечатъка й в бизнеса с природен газ. С покупката Berkshire Hathaway Energy ще притежава 18% от целия междудържавен пренос на природен газ в Съединените щати, спрямо 8% досега.

Сделката включва повече от 12 390 км. газопровода за съхранение и пренос на природен газ и около 900 милиарда кубически фута за съхранение на газ.

"Горди сме, че добавяме толкова голямо портфолио от активи за природен газ към вече силния си енергиен бизнес", заяви Бъфет.

Berkshire Energy ще плати 4 милиарда долара в брой за активите и ще поеме дълг от 5,7 милиарда долара. Dominion планира да използва около 3 милиарда долара от приходите, за да изкупи акциите си по-късно тази година.

За Dominion този ход е част от преминаването към чисто регулирана комунална компания, която се фокусира върху производството на чиста енергия от вятър, слънчева енергия и природен газ. След продажбата Dominion очаква, че 90% от бъдещите оперативни приходи ще дойдат от комуналните компании, които осигуряват енергия на повече от 7 милиона души в щати като Вирджиния, Северна и Южна Каролина, Охайо и Юта.