Китайски химически компании China National Chemical Corp. (ChemChina) и Sinochem Group Co. може да се влязат в нов холдинг, който ще се превърне в най-големия химически конгломерат в света. Неговите годишни приходи ще бъдат над 159 милиарда долара, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на добре запознати източници.

Според изаднието китайските власти обмислят начини за сливане на двете най-големи химически компании в страната, така че тяхното обединяване да не нарушава задълженията, поети към американските власти през 2016 г. във връзка с покупката на Swiss Syngenta AG за 43 млрд. долара.

Китай се превръща в големия победител от пандемията

Китай се превръща в големия победител от пандемията

Китай беше първата държава, засегната от коронавируса. Но след месеци на тежки рестрикциии и сериозен икономически спад, страната отново е в подем

Поглъщането на Syngenta е най-голямото чуждестранно придобиване в Китай. Швейцарската компания доставя семена на американските производители на соя, а също така произвежда пестициди, използвани в САЩ и други страни. По време на сделката около една четвърт от продажбите на компанията са били в Северна Америка.

Придобиването на Syngenta даде възможност на Китай да разшири присъствието си в глобалната селскостопанска индустрия.

Всяка промяна в собствеността на Syngenta ще доведе до контрни проверки от страна на Комитета за чуждестранни инвестиции на САЩ (CFIUS), твърдят източници на WSJ. През последните години комитетът засили контрола си върху сделки с участието на чуждестранни инвеститори на фона на опасения, че Китай може да придобие стратегически американски технологии чрез придобивания от китайски компании.

CFIUS също така принуди някои китайски компании да продадат американски активи. Миналата година комитетът настоя за продажбата от китайската Beijing Kunlun Tech Co. ООД на дял в приложението за запознанства Grindr, което тя придоби през 2016 г., поради опасения относно сигурността на личните данни. Тези активи бяха продадени тази година на група частни инвеститори.

Влизането на ChemChina и Sinochem в един холдинг, контролиран от Държавния комитет за контрол и управление на собствеността (SASAC) на Китай, няма да доведе до промяна в собствеността на Syngenta, отбелязва изданието. И двете компании вече са контролирани от SASAC.

Китай иска да изгради най-големия капацитет за рафиниране на петрол в света като измести сегашния лидер

Китай иска да изгради най-големия капацитет за рафиниране на петрол в света като измести сегашния лидер

Страната ще похарчи милиарди долари за нещо, което може никога да не се използва

Китайските власти отдавна обмислят сливане между две държавни химически компании, които се конкурират в индустрии като нефтохимикали и специализирани химикали. През 2018 г. председателят на Sinochem Нинг Гаонинг също стана председател на ChemChina, което сигнализира за планираното сливане. Според два източника на WSJ една от причините за забавянето на изпълнението на плановете за сливане са проблемите, произтичащи от Syngenta. През септември Нинг за първи път официално обяви планираното сливане.

Сливанията бяха една от основните насоки на политиката на китайския президент Си Дзинпин да реформира държавните компании, за да повиши тяхната конкурентоспособност в света. Броят на компаниите, контролирани от SASAC, е спаднал от 117 през 2013 г. на 97 през юни тази година.

По-рано тази година ChemChina и Sinochem обединиха своите селскостопански активи с активите на Syngenta , за да сформират Syngenta Group, която планира да стане публично дружество. Според източници IPO на компанията може да се състои през следващата година. Самата компания преди това е посочила, че ще проведе първоначално публично предлагане до 2022 г.