Akuo Energy, водещ френски независим производител на възобновяема енергия, финализира придобиването на портфолио от четири активни водноелектрически централи в България с капацитет 63 MW, съобщиха от компанията.

Обект на сделката са ВЕЦ "Кокаляне" с мощност 22 MW, ВЕЦ "Пасарел" (30 MW), ВЕЦ "Яхиново" (7 MW) и ВЕЦ "Джерман" (3 MW). Досегашен собственик бе френската EDF, с мажоритарна държавна собственост. Цената на сделката не е ясна.

"Придобиването на портфолиото позволява на Akuo Energy да засили водноелектрическото си подразделение и да ускори дейността си в България", коментират от компанията.

Към екипа ѝ ще се присъединят 30 инженера и технически специалисти, които досега са управлявали централите.

Придобиването помага на Akuo Energy да постигне целта си да се превърне в голям енергиен играч в централна Европа. Компанията оперира в региона от 2010 г. и има активи в Хърватия, Черна Гора, Украйна, както и проекти в Гърция, Сърбия и Косово.

Към края на 2017 г. Akuo Energy е инвестирала над €2,1 милиарда в общ капацитет от 1,1 GW. В момента се разработват проекти за още 2 GW. До 2022 г. компанията планира общ капацитет от 3 500 MW.

Приходите ѝ възлизат на €205 милиона.